Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вплив пандемії COVID-19 на українських медиків: дослідження ООН

Вплив пандемії COVID-19 на українських медиків: дослідження ООНУкраїнські медики у боротьбі з COVID-19 ризикують своїм життям, фізичним та психічним здоров'ям. Проте їхня заробітна плата є нижчою за національний середній показник, а також вони не можуть реалізувати право на соціальний захист.

Про це йдеться в інформаційній записці "Вплив пандемії COVID-19 на працівників і працівниць охорони здоров'я України" від моніторингової місії Організації Об’єднаних Націй з прав людини в Україні.
 
У тексті наголошується, що умови роботи працівників охорони здоров’я не тільки позначаються на їхніх правах, але і впливають на доступ та якість медпослуг для всіх громадян.
В інформаційній записці зазначається, що працівники охорони здоров'я в Україні отримують низьку заробітну плату, яка нижча за національний середній показник. У багатьох випадках працівники охорони здоров'я, особливо на середньому й молодшому рівнях, отримують мінімальну заробітну плату, яка не забезпечує їм та їхнім сім'ям задовільного рівня життя.
 
Також у місії наголосили на відсутності здорових та безпечних умов праці через брак засобів індивідуального захисту. Звісно ж увага акцентувалася на незадовільному рівні розслідувань та виплат компенсацій через зараження медиків коронавірусом.
 
З понад 60 000 випадків зараження COVID-19 серед працівників охорони здоров’я на лютий 2021 року лише незначний відсоток було визнано професійними захворюваннями, що негативно вплинуло на реалізацію права на компенсацію, - наголошують в ООН.
 
Окремо підкреслюється, що у сфері охорони здоров'я працює 735 тис. осіб, 83% з яких становлять жінки. Закриття під час пандемії садочків, шкіл та інших доглядової інфраструктури додатково збільшило навантаження.
 
Тому у рекомендаціях Моніторингової місії йдеться про необхідність:
  • збільшити фінансування медицини хоча б до встановленого законом мінімуму в 5% ВВП (наразі, попри пандемію, фінансування складає близько 3%);
  • підвищити зарплати медиків;
  • скасувати необхідність доведення зв'язку між зараженням COVID-19 і виконанням професійних обов'язків для працівників охорони здоров’я.
Нагадаємо, що саме з цими вимогами 12 травня у Києві відбувся протест медсестер під Міністерством охорони здоров`я. Медики пообіцяли, що у разі невиконання вимог будуть влаштовувати страйки на робочих місцях.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED