Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Медики, що отримали інвалідність внаслідок перенесення COVID-19 залишись без коштів: деталі

Медики, що отримали інвалідність внаслідок перенесення COVID-19 залишись без коштів: деталіГолова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги й медичного страхування Михайло Радуцький заявив, що медики, що отримали інвалідність внаслідок COVID-19 фактично не отримують обіцяних державою компенсацій.
Про це він розповів у публікації в одній з соціальних мереж.
 
За словами Михайла Радуцького, на відміну від виплат сім’ям медиків, які померли від коронавірусу, лікарі, що отримали ту чи іншу групу інвалідності фактично не отримують грошових компенсацій від соцстраху.
 
Так станом на 1 квітня 2021 року страхові виплати отримали 83 родини на суму 132 млн грн. Хоча загиблих від «ковіду» медиків значно більше - 567. 
Медикам, які пережили коронавірус та стали інвалідами пощастило менше, лише 10 осіб отримали компенсації від держави на 1 квітня. Таким чином, відзначає політик, компенсації цій категорії постраждалих медиків практично не виплачуються.
Причини відмов у страхових виплатах: не доведено, що медик інфікувався на робочому місці, загинув не медичний працівник (водій, молодша медична сестра), відсутні члени сімей, не подані відповідні документи. 
 
За словами пана Радуцького, провина за те, що медики та їх рідні досі не отримали обіцяних компенсацій лежить на МОЗ України та Фонді соціального страхування. Саме ці структури гальмують процес епідрозслідувань та виплат.
 
Аби розв'язувати цю проблему, голова профільного комітету ВРУ пропонує створити окрему інституцію, яка опікуватиметься саме страхуванням життя та здоров’я медиків і виплатами компенсацій.
 
Крім того, пан Радуцький пропонує ще два варіанти розв'язання цієї проблеми: винести питання виплат компенсацій медикам на РНБО, де зможуть розробити швидке та ефективне рішення, внаслідок чого з посад можуть відсторонити відповідальних за виплати чиновників. 
 
Крім того, виплати компенсацій медикам пропонують перекласти на багатостраждальну місцеву владу. За словами Радуцького, Одеса, Харків та Дніпро вже організували подібні виплати на місцях, не дочекавшись реакції центральних органів влади. Однак, викликає занепокоєння спроможність інших регіонів знайти гроші на подібні виплати медикам.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED