Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Безоплатна медична допомога при пологах: програма медичних гарантій

Безоплатна медична допомога при пологах: програма медичних гарантійНаціональна служба здоров’я України уклала договори з майже 400 медичними закладами на надання медичної допомоги при пологах.
На сьогодні НСЗУ виплатила цим закладам понад один мільярд 763 мільйони гривень за надання допомоги пацієнткам. З них - понад 236 мільйонів у 2021 році. У січні цього року в Україні безоплатну допомогу при пологах отримали понад 29 тисяч пацієнток.

Нагадаємо, що до безоплатного пакета допомоги при пологах включено: 
  • моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого;
  • медичну допомогу при фізіологічних пологах, що надається черговою акушерською бригадою;
  • медичну допомогу при ускладнених пологах та кесаревому розтині;
  • зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, зокрема епідуральну анестезію;
  • стабілізацію стану дитини після народження;
  • вакцинацію немовляти, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень;
  • лікарські засоби з Нацпереліку та витратні матеріали, а також ті лікарські засоби, що закуповуються МОЗ в централізованому порядку$
  • харчування під час перебування у стаціонарі.
При цьому, українки мають право на вибір пологового будинку, в якому народжуватимуть. Місце проживання чи прописки не має значення. Жодних благодійних внесків платити не потрібно. Але перебування у палаті підвищеного комфорту та інші додаткові послуги (зокрема, поліпшений сервіс) належать до категорії платних послуг. Оплата має здійснюватися у вигляді офіційних платежів за тарифами, які затверджено органом місцевого самоврядування, що є власником закладу охорони здоров’я.

З 1 квітня 2021 року медична допомога при пологах залишиться пріоритетним напрямком. На цей напрямок у бюджеті ПМГ-2021 передбачено майже 3 мільярди гривень. Тариф становитиме понад 10 тисяч гривень. Саме стільки заплатить НСЗУ медичному закладу за кожні пологи. Якщо лікарня в змозі надавати комплексну допомогу матері та дитині, то тариф - майже 11 тисяч гривень. Мова про медичні заклади, які одночасно укладуть контракт з НСЗУ за двома пріоритетними пакетами медичних послуг - допомога при пологах і медична допомога новонародженому у складних неонатальних випадках.

Також з 1 квітня для майбутніх мам буде запроваджено окремий пакет послуг “Ведення вагітності в амбулаторних умовах”.
За цим пакетом пацієнтка зможе отримати такі основні послуги:
  • динамічне спостереження вагітності, включаючи контроль за станом здоров’я вагітної, повнотою обстежень та консультацій;організацію та проведення диспансерного нагляду (взяття на облік, розробка індивідуального плану ведення вагітності відповідно групи ризику);
  • лабораторні та інструментальні дослідження згідно з галузевими стандартами;
  • профілактику ускладнень вагітності та післяпологового періоду та інші.
Відповідно з метою надання якісної медичної допомоги вагітним та породіллям в  Програмі медичних гарантій-2021 передбачено найважливіші види медичної допомоги.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED