Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вплив вірусів на розвиток цукрового діабету

Вплив вірусів на розвиток цукрового діабетуУ 2020 році питання ролі вірусів у розвитку цукрового діабету 1 типу стало особливо актуальним: вчені пов'язали ризик цієї хвороби з COVID-19.
Нове дослідження виявило, які саме механізми призводять до ураження підшлункової залози при вірусній інфекції.
Дослідження зосередилося на ентеровірусах, які здатні викликати широкий спектр захворювань  від грипоподібних до дуже важких (менінгіт, перикардит, панкреатит). Кілька досліджень раніше демонстрували, що віруси здатні провокувати розвиток цукрового діабету 1 типу. До цієї групи належать віруси Коксакі, поліовірус, еховірус.
 
Дане відкриття опублікувалося в Cell Reports Medicine.
Вчені припускали, що ентеровіруси можуть безпосередньо ушкоджувати підшлункову залозу, яка виробляє інсулін. Але як саме це відбувається, досі залишалося загадкою.
 
Також є дані, що коронавірус SARS-CoV-2 також може викликати діабет.
Нове дослідження проводилося міжнародною групою вчених, які встановили, що цукровий діабет викликає  ентеровірус Коксакі типу B4 (CVB4). Це відкриття може дати шлях новим стратегіям лікування і профілактики.
Вчені досліджували вплив вірусу на підшлункову залозу у тварин – туди були пересаджені людські клітини, які виробляють інсулін. Виявилося, що віруси Коксакі запускали каскад реакцій, який «вимикав» ген PDX1, вкрай важливий для бета-клітин підшлункової залози. Бета-клітини починали працювати неправильно, інсулін переставав вироблятися.
 
Подальші дослідження «вірусного» механізму, який припиняє вироблення інсуліну, можуть розкрити потенціал застосування противірусних препаратів і вакцин в профілактиці діабету.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED