Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Президент підписав закон про безпеку донорської крові

Президент підписав закон про безпеку донорської кровіПрезидент України Володимир Зеленський 21 жовтня підписав Закон «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» № 931-IX. 
 
Про це розповіла пресслужба глави держави на офіційному сайті. 
 
«Документ визначає засади державної політики щодо організації заготівлі, тестування, переробки, зберігання, розподілу, транспортування та реалізації донорської крові та її компонентів, а також функціонування системи крові», – йдеться у повідомленні.
 
Верховна Рада віддала 251 голос за цей закон 30 вересня 2020 року. У документі виписані:
  1. Принципи державної політики у сфері заготівлі, тестування, перероблювання, зберігання, розподілу, транспортування й реалізації донорської крові та її компонентів.
  2. Засади функціонування системи крові.
  3. Стандарти безпеки і якості донорської крові та її компонентів.
  4. Умови надання необхідної кількості якісних і безпечних компонентів донорської крові та рівного доступу українців до них. 
Українське законодавство у такий спосіб адаптували до правової системи Європейського Союзу, що передбачала Угода про асоціацію України та ЄС.
 
«Згідно з законом, в Україні має бути створений уповноважений орган з ліцензування діяльності суб’єктів системи крові, контролю за їхньою діяльністю та збору інформації, яка стосується серйозних несприятливих випадків або реакцій, пов’язаних з операціями з донорською кров’ю та компонентами крові», – йдеться у повідомленні.
 
Крім того, документ передбачає створення Національного реєстру донорів крові, а також людей, що не можуть бути донорами, та його інтеграцію до eHealth.
 
Законом також передбачена можливість реалізації проєктів державно-приватного партнерства із залучення інвестицій та підсилення матеріально-ресурсного потенціалу системи крові, а також у частині відкриття сфери для діяльності приватних компаній під державним контролем за донорською кров’ю.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED