Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

НСЗУ оголосила про зміни у первинній медичній допомозі у 2021 році

НСЗУ оголосила про зміни у первинній медичній допомозі у 2021 роціНаціональна служба здоров'я уклала договори з 1686 закладами первинної допомоги. Близько 75% українців уже обрали сімейних лікарів(понад 30 мільйонів 600 тисяч українців).
При цьому з початку року заклади первинки отримали від НСЗУ 14,3 млрд грн за надання допомоги пацієнтам. Про це повідомляє пресслужба Національної служби здоров'я України (НСЗУ).
 
У повідомленні нагадали, що незалежно від того, в якому закладі – комунальному чи приватному – працює лікар, якого обрав пацієнт, він отримує весь обсяг послуг, передбачений Програмою медичних гарантій.
До них належать:
  •  консультації лікаря;
  • базові дослідження та аналізи;
  • виписка е-рецептів на "Доступні ліки", е-направлень до лікарів-спеціалістів, на проведення досліджень чи лікування;
  • проведення вакцинації дітей і дорослих згідно із календарем щеплень;
  • оформлення лікарняних та довідок.
У 2021 році в НСЗУ планують наступні зміни первинної ланки медичної допомоги:
  1. Підвищення тарифу для сімейних лікарів за первинну медичну допомогу: якщо бюджет Програми медичних гарантій становитиме 225 мільярдів гривень, за обслуговування одного пацієнта, з яким підписана декларація, буде сплачуватися 710 грн (відповідно зберігаються коефіцієнти за вік пацієнта та статус гірського населеного пункту).
  2. Встановлення нового пакету медичних послуг для лікування туберкульозу на рівні першої медичної допомоги: заклади первинної медичної допомоги можуть за власним бажанням підписати договір на надання допомоги хворим на туберкульоз. Лікуватися під наглядом сімейного лікаря хворий матиме можливість після припинення виділення палички Коха. 
  3. Запровадження індикаторів якості: НСЗУ планує запровадити від 2,5% до 5% доплати закладам за виконання умов договору – це додаткові кошти, які заклад може отримати до капітаційної ставки.
Перелік індикаторів якості, за які заклад зможе отримати доплату, зараз на фінальному етапі встановлення. Такими коефіцієнтами можуть бути:
  1. Регулярний моніторинг стану пацієнтів із ризиком серцево-судинних захворювань та отримання ними ліків за програмою "Доступні ліки".
  2. Досягнення необхідного рівня вакцинації дітей відповідно до календаря щеплень.
  3.  Запобігання ургентним госпіталізаціям пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями, які знаходяться під наглядом сімейного лікаря.
"Завдяки запровадженню доплат закладам за досягнення індикаторів якості, ми розраховуємо разом з лікарями первинки покращити якість надання допомоги пацієнтам на первинному рівні. Зокрема, збільшити рівень вакцинації та покращити ведення хронічних захворювань, що дозволить зекономити кошти на стаціонарне лікування", – додали у НСЗУ.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED