Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Смерть від сказу неминуча, якщо вчасно не звернутися за медичною допомогою – Центр громадського здоров’я

Смерть від сказу неминуча, якщо вчасно не звернутися за медичною допомогою – Центр громадського здоров’я28 вересня – Всесвітній день боротьби зі сказом, який проходить за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Експерти Центру громадського здоров’я МОЗ наголошують, що смерть від сказу є неминучою, якщо вчасно не звернутися за медичною допомогою.

Сказ – це гостра інфекційна хвороба, за якої відбувається ураження організму нейротропним вірусом. Він може потрапити до людини від зараженої тварини при укусі. В результаті зараження розвивається енцефаліт, який супроводжується стрімким та незворотним пошкодженням центральної нервової системи. Якщо зволікати зі зверненням за медичною допомогою після укусу, смерть укушеного зараженою твариною неминуча.

Найбільш небезпечними є укус в обличчя та голову. Проте навіть незначний укус також може призвести до зараження людського організму. Заразитися можна через укус, подряпину, пошкодження слизової оболонки та навіть потрапляння на неї слини тварини.

Існує ефективна екстрена вакцинація проти сказу, яка запобігає від 96 до 99% випадків зараження. Усього щеплень людині з підозрою на сказ роблять 6: у день звернення до лікаря, на 3, 7, 14, 30 та 90 дні після введення першої дози. Якщо щеплення не зробити вчасно, заражена людина помирає.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED