Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Через COVID-19 у світі забули про небезпеку грипу - ВООЗ

Через COVID-19 у світі забули про небезпеку грипу - ВООЗУ Всесвітній організації охорони здоров'я стурбовані тим, що через боротьбу з пандемією коронавірусної інфекції COVID-19 в світі забули про інші небезпечні інфекції, зокрема, про грип. У той же час, експерти ВООЗ закликають уряди всіх держав світу тримати під контролем ситуацію з грипом, адже осінь вже близько, а разом з нею настане і черговий сезон цього небезпечного захворювання.

У ВООЗ заявляють, що за інформацією, якою вона володіє, у багатьох країнах відстеження ситуації із захворюваністю на грип або повністю зупинилося, або ж значно знизилося. Також в 2020 році відзначалося істотне зменшення кількості тестів на грип, які робили пацієнтам, в порівнянні з 2017-2019 роками. Це пояснюється тим, що всі зусилля були кинуті на боротьбу з COVID-19 і тестування пацієнтів на цю інфекцію. Однак відстеження ситуації з грипом дуже важливе як для охорони здоров'я конкретної країни, так і для формування світової картинки ситуації із захворюваністю на грип. Якщо ситуація не зміниться, буде складно робити прогнози щодо актуальних в новому сезоні штамів вірусу грипу, а значить, вакцини проти нього будуть менш ефективні.

Ситуація, яка склалася, пояснюється декількома факторами. По-перше, всі лабораторії перевантажені роботою через масове тестування населення на COVID-19. По-друге, через карантин була істотно обмежена робота транспорту, через що зразки з вірусом грипу в центри, які співпрацюють з ВООЗ, доставлялися на 64% рідше, ніж в попередні роки. В результаті загальносвітову статистику щодо захворюваності на грип в 2020 році зібрати дуже складно.

У ВООЗ закликають разом з боротьбою з COVID-19 не забувати про небезпеку інших хвороб, зокрема і грипу.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED