Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Понад два мільйони людей у світі хворіють на розсіяний склероз

Понад два мільйони людей у світі хворіють на розсіяний склерозНаприкінці весни світ згадує про хворих на розсіяний склероз, адже 27 травня - Міжнародний день боротьби з цим захворюванням. За даними Центру громадського здоров'я МОЗ, на сьогодні більше 2-х мільйонів людей у ​​світі страждає від розсіяного склерозу. Що потрібно знати про хвороби і про людей, які змушені з нею боротися?

Розсіяний склероз (РС) - це хронічне захворювання центральної нервової системи прогресуючого характеру. Воно призводить до погіршення зору, рухової активності, порушень функцій тазових органів і багатьох інших важких патологій. На жаль, вилікувати розсіяний склероз на сьогоднішній день неможливо. Його лікування спрямоване на уповільнення процесів розвитку супутніх патологій і на полегшення симптомів хвороби.

Чому розвивається розсіяний склероз, науці поки невідомо. Встановлено, що 80% хворих на цю недугу - жінки. У них хвороба починає проявлятися в молодому віці: від 20 до 35 років. У чоловіків перші симптоми РС бувають пізніше - в 35-45 років.

За даними ВООЗ, щорічно кількість нових випадків РС, на жаль, стає дедалі більшою. В середньому через 10 років після появи перших симптомів захворювання більше 30% хворих вже не можуть рухатися без допомоги інших людей. Через 15 років лише половина хворих може продовжувати працювати, доглядати за собою і пересуватися самостійно.

Симптоми розсіяного склерозу наступні:
  • погіршення зору;
  • двоїння в очах;
  • м'язова слабкість кінцівок;
  • погіршення чутливості кінцівок;
  • проблеми з рівновагою, координацією;
  • неприємні відчуття поколювання в спині в напрямку зверху вниз.
Оскільки хворобу вилікувати неможливо, важливо якомога раніше спробувати уповільнити її розвиток. Тому при перших подібних симптомах потрібно терміново звернутися до лікаря.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED