Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Для виявлення COVID-19 в Україні почали застосовувати тестування методом ІФА

Для виявлення COVID-19 в Україні почали застосовувати тестування методом ІФАВ Україні почали тестування пацієнтів з підозрою на COVID-19 методом ІФА (імуноферментного аналізу). За інформацією Центру громадського здоров'я МОЗ, станом на 27 травня 2020 року було проведено 1355 тестувань даним методом в декількох регіонах країни.

Що потрібно знати про метод ІФА? Це вид аналізу, який дозволяє виявляти в організмі людини антитіла до певного вірусу, які свідчать про те, що хворий або перехворів ним, або хворіє зараз. Тобто, наявність антитіл - це показник того, що вірус в організм потрапив.

За допомогою методу ІФА можна визначити, заразна людина зараз, чи ні. Це тестування визначає імуноглобуліни двох типів: M і G. Якщо тест визначає імуноглобулін М, це означає, що людина хворіє зараз і є заразною для оточуючих. Якщо виявляється імуноглобулін G - це свідчення того, що пацієнт вже перехворів недугою раніше і, швидше за все, зараз не несе загрози для оточуючих (але у нього вже виробився імунітет до вірусу, поки неясно, наскільки стійкий).

Використання ІФА-тестів для виявлення антитіл до COVID-19 регулюється Наказом МОЗ №1227. Щоправда, для постановки остаточного діагнозу «COVID-19» необхідне виключно ПЛР-тестування як більш точне.

Проведення ІФА-тестування - дешевше, швидше і простіше, ніж ПЛР-тестів. Тому воно повинно знизити навантаження на лабораторії, які проводять ПЛР-тести.

ІФА-тести виявляють антитіла до вірусу, а ПЛР (полімерна ланцюгова реакція) - сам вірус. ІФА за його призначенням можна порівняти з проведенням експрес-тестів на COVID-19. Однак ІФА-тестування набагато точніше експрес-тестів, які часто показують хибний результат. Позитивний ІФА-тест буде додатковою підставою до проведення ПЛР-дослідження на виявлення COVID-19.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED