Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хворі на гепатит С мають високий ризик розвитку цирозу печінки

Хворі на гепатит С мають високий ризик розвитку цирозу печінкиЗа даними Центру громадського здоров'я, у пацієнтів з хронічним вірусним гепатитом С ризик розвитку цирозу печінки збільшується на 30%. Всесвітня ж організація охорони здоров'я наводить таку статистику: 71 мільйон людей у світі сьогодні страждає від хронічної форми вірусного гепатиту С.

Гепатит - це захворювання печінки запального характеру. Найчастіше вірусним гепатитом С люди заражаються через кров: під час вживання ін'єкційних наркотиків спільним шприцом, при недостатній стерильності медичного обладнання під час медичних процедур і маніпуляцій, під час переливання зараженої донорської крові та її компонентів. Крім того, можлива передача гепатиту С під час статевого акту, а також від інфікованої матері до дитини. Гепатит С не передається через грудне молоко, через поцілунки, обійми та інші побутові контакти.

Гепатит С небезпечний тим, що у 80% випадків не проявляє себе жодними симптомами на ранніх стадіях розвитку хвороби. Заражена людина лише іноді може відчувати втому, слабкість, втрату апетиту, її може нудити, у неї може підвищуватися температура. На гепатит може вказувати і потемніння сечі, біль у животі, світлий кал, біль в суглобах, жовтий колір шкіри і слизових оболонок.

Близько 400 тисяч людей щороку помирає від вірусного гепатиту С, найчастіше - від цирозу печінки, який розвивається в результаті хвороби. Якщо вчасно почати лікування, сучасні ліки дозволяють одужати більше як 90% хворим з гепатитом С.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED