Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як потрібно доглядати за пацієнтом з коронавірусом COVID-19 в домашніх умовах?

Як потрібно доглядати за пацієнтом з коронавірусом COVID-19 в домашніх умовах?За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я, пацієнтів з підозрою на коронавірус COVID-19 потрібно госпіталізувати. Однак місць в лікарнях через пандемію COVID-19 не вистачає, тому часто пацієнти з підозрою на коронавірус і навіть з легкими формами хвороби залишаються вдома.

Якщо у людини немає супутніх хронічних захворювань, а хвороба протікає в легкій формі, COVID-19 допускається лікувати вдома. У такому випадку потрібно забезпечити повноцінну комунікацію з лікарем. Саме лікар в телефонному режимі або за допомогою інших засобів онлайн-зв'язку повинен контролювати динаміку стану хворого і, в разі необхідності, направляти його в лікарню, викликати швидку допомогу.

Всі члени сім'ї хворої або потенційно хворої людини повинні дотримуватися чітких правил гігієни і профілактики недуги. Стан їх здоров'я також потрібно контролювати, вони повинні перебувати в самоізоляції на період, рекомендований лікарем.

Пацієнти з COVID-19 повинні залишатися в лікарні чи вдома, поки відсутність хвороби не покажуть 2 негативних ПЛР-тесту з інтервалом не менше 24-х годин.

Хворому на коронавірус бажано виділити вдома окрему кімнату, яку потрібно регулярно провітрювати. Ідеально, щоб за хворим доглядала 1 людина. Всім членам сім'ї краще перебувати в окремій кімнаті і не наближатися до хворого менше, ніж на 1 метр. Потрібно регулярно провітрювати кухню, санвузол, коридор та інші місця загального користування.

Людина, яка доглядає за хворим, повинна:
  1. Одягати маску, коли входить в кімнату до хворого.
  2. Після зняття маски ретельно мити руки з милом.
  3. Міняти маску кожні 2 години.
  4. Чи не чіпати обличчя руками, поки не помиє руки.
Витирати руки найкраще одноразовими паперовими рушниками, а не тканинним рушником. Потрібно уникати контактів з речами, якими користується хворий. Необхідно виділити йому окремий посуд. У приміщенні слід проводити щоденну дезінфекцію поверхонь, до яких члени родини часто торкаються: ручок дверей, тумбочок, вимикачів тощо. Для цього можна використовувати побутовий засіб для дезінфекції з вмістом 1% хлору. Одяг, постіль, рушники, якими користувався хворий, потрібно регулярно прати при температурі 90°С.

Всі перераховані заходи допоможуть уникнути інфікування коронавірусом COVID-19 для членів сім'ї хворого, які проживають з ним в одній квартирі або будинку.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED