Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

В українські регіони розподілили препарат для лікування туберкульозу

В українські регіони розподілили препарат для лікування туберкульозуМіністерство охорони здоров'я України спільно з Центром громадського здоров'я розширює можливості для пацієнтів з туберкульозом, які мають мультирезистентні форми або розширену стійкість до протитуберкульозних препаратів.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

"Почалося постачання в усі регіони країни високоефективного протитуберкульозного препарату Deltyba (Деламанід), який критично важливий для комплексного лікування пацієнтів зі стійкістю до протитуберкульозних препаратів", – йдеться в повідомленні.

Вже 9 січня 2020 перша частина з 1617 курсів препарату надійшла в Україну.

За замовленням МОЗ України Деламанід вперше було закуплено Програмою розвитку ООН за кошти державного бюджету 2018 року – 4851 курсів. Така кількість препарату забезпечує повну потребу всім пацієнтам з лікарсько-стійким туберкульозом в Україні, а також створює 100% буфер річного запасу препарату.

В Україні препарат зареєстрований згідно з наказом МОЗ від 30 січня 2019 року № 231. Його використання схвалено у квітні 2014 року Європейським агентством з медпрепаратів (EMA) «як частину належного комбінованого режиму лікування легеневого мультирезистентного туберкульозу у дорослих, у випадках, коли через резистентність або погане сприймання препаратів не можна призначити ефективну схему лікування».

У 2018 році в Україні було зареєстровано 6336 випадків мультирезистентного туберкульозу та 1204 випадків туберкульозу з розширеною резистентністю, за перше півріччя 2019 відповідно: 1539 та 280.

Пам'ятайте, що туберкульоз можна вилікувати після тривалого курсу антибіотиків.

Також, Центр громадського здоров'я МОЗ України розробив онлайн тест, який допоможе вам визначити групу ризику туберкульозу. Тест можна пройти по посиланню: http://tbtest.phc.org.ua/.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED