Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Запуск системи трансплантації хочуть перенести на рік

Запуск системи трансплантації хочуть перенести на рікМОЗ України планує в 10 разів збільшити штраф за порушення порядку трансплантації анатомічних матеріалів людини.

Верховна Рада в першому читанні прийняла проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людини".  За даний проект проголосувало 26 депутатів.

За словами одного депутата в Україні замість потрібних 5 000 трансплантацій на рік було проведено всього лише 2,5 тис.  І для того щоб з нового 2020 року не заблокувати всі трансплантації в Україні було внесено пропозиції, відстрочити даний проект ще на рік.  Оскільки система знаходиться в стадії розвитку.

Законопроектом пропонується визначити початок роботи Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЕГІСТ) не пізніше 1 січня 2021 року, положення цього закону по використання зазначеної системи для організації надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації не застосовуються.

Також було запропоновано зміни в частині регулювання трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин, які «дозволять налагодити ефективний механізм взаємодії з реєстрами гемопоетичних стовбурових клітин за кордоном і використовувати недержавні реєстри для наповнення національної бази даних їх донорів».

В кінці засідання були внесені зміни до статті 143 Кримінального кодексу України.  Де передбачається підвищення відповідальності за умисне порушення встановленого законом порядку трансплантації анатомічних матеріалів людини що спричинило істотну шкоду здоров'ю потерпілого, або вчинення в умисних діях які призвели до неможливості трансплантації органу (його частини) або тканин людини.

Ці порушення пропонується карати штрафом до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз штраф - до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).  Або виправними роботами на строк до двох років, обмеженням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Автор: Наталія Холявицька.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED