Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Широке обговорення планів впровадження безперервного професійного розвитку

Широке обговорення планів впровадження безперервного професійного розвитку18 листопада у Міністерстві охорони  здоров’я  України відбулося  широке громадське обговорення планів впровадження безперервного професійного розвитку (БПР). Цей захід став продовженням відкритого діалогу з медичною спільнотою.

До дискусії були запрошені лікарі, представники закладів і факультетів післядипломної освіти, приватних провайдерів, департаментів охорони здоров’я, громадських організацій.

Під час обговорення було розглянуто перші результати та подальші кроки впровадження БПР, а також презентовано проєкт наказу МОЗ "Про затвердження вимог до заходів безперервного професійного розвитку". Найактивнішою була дискусія саме про майбутню модель фінансування. 

Свої застереження та побоювання висловили представники закладів післядипломної освіти, оскільки перехід від інституційного фінансування до монетизації виплат на БПР окремого лікаря передбачає скорочення видатків на їхнє утримання.

Справді, раніше кошти для підвищення кваліфікації лікарів виділялися на утримання закладів та факультетів післядипломної освіти, проте, у 2020 році ця модель зазнає суттєвих змін. Так, з 1 квітня фінансування БПР для лікарів відбуватиметься за гібридною моделлю: для 50% лікарів тимчасово збережено систему розподілу путівок на навчальні цикли у закладах вищої та післядипломної освіти, а для інших 50% - передбачено монетизовані виплати у розмірі близько 2 000 грн. Тобто вже у 2020 році 71 905 лікарів отримають кошти, які вони зможуть на власний розсуд витратити на виконання вимог БПР: сплатити за участь у заходах або покрити логістичні витрати.

Важливо звернути увагу, що загальний обсяг державного фінансування закладів післядипломної освіти, закладений для підготовки інтернів, аспірантів, докторантів та осіб із надання домедичної допомоги, залишиться незмінним. Зменшиться лише обсяг коштів, закладених для підвищення кваліфікації - на 37,5%. У той  же час, із 2020 року вимоги БПР стають обов'язковими для всіх 100% лікарів, що збільшує потенційну аудиторію освітніх закладів майже у 5 разів.

“Цей виклик для керівників закладів післядипломної освіти є чудовою можливістю реалізувати власний потенціал в умовах демонополізованого ринку, запропонувавши нові та цікаві для лікарів освітні послуги”, - зазначила на зустрічі заступниця Міністра охорони здоров’я Младена Качурець. 

Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька також взяла участь в обговоренні, відмітивши, що найбільшим пріоритетом є збереження здоров'я та життя пацієнтів, відтак, усі зусилля мають бути спрямовані на досягнення цих цілей.

Міністерство охорони здоров’я України дякує всім учасникам широкого громадського обговорення за конструктивну дискусію. Міністерство буде продовжувати відкриті консультації із заінтересованими сторонами, щоб спільно напрацювати рішення. Об’єднавши досвід, знання і зусилля, ми зможемо знайти найкращі рішення та продовжити трансформацію медичної освіти.

Джерело: http://moz.gov.ua


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED