Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Міжнародні експерти відзначили програму забезпечення пацієнтів препаратами інсуліну

Міжнародні експерти відзначили програму забезпечення пацієнтів препаратами інсулінуНині завдяки програмі  забезпечення пацієнтів препаратами інсуліну близько 200 тисяч пацієнтів з діабетом можуть краще контролювати хворобу, а електронний реєстр пацієнтів дозволяє уникнути маніпуляцій з бюджетними коштами.

За останні два роки рівень забезпечення необхідним лікуванням пацієнтів з діабетом значно поліпшився. Одним із головних чинників таких результатів - електронний реєстр пацієнтів, який дозволяє краще планувати потребу і фактично зводить до нуля можливості маніпуляцій і тіньових схем. За програмою реімбурсації пацієнти отримують інсулін в аптеці за електронним рецептом лікаря, а кошти за препарат відшкодовує держава.

«До 2017 року закупівлі інсулінів здійснювались на непрозорих тендерах за паперовими списками пацієнтів. Це призводило до того, що мільйони гривень витрачались на тисячі неіснуючих пацієнтів. Завдяки запровадженню електронного реєстра пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, і держава, і місцева влада мають надійні дані для ефективного планування бюджетного фінансування в кожному регіоні. Цього року державним бюджетом передбачено 841 млн грн на відшкодування інсулінів, кожна область і навіть окреме місто чи громада завдяки електронному реєстру можуть заздалегідь планувати кошти на додаткове фінансування цієї потреби з місцевих бюджетів», – сказав заступник Міністра охорони здоров’я України Олександр Лінчевський.

Згідно з даними МОЗ України, станом на 1 липня 2019 року 195 623 людини хоча би один раз отримували інсуліни.

«Перевага системи реімбурсації в тому, що фінансування йде тільки на реально існуючих пацієнтів, які отримують інсулін за електронним рецептом. Це дозволяє відстежувати кількість пацієнтів, які звернулися до лікаря-ендокринолога та об’єм отриманого ними препарату, і в результаті - стан глікемічного контролю діабету та кількість ускладнень при захворюванні. До позитивних аспектів системи реімбурсації належить також мобільність, адже пацієнт не прив’язаний до місця реєстрації і може у будь-якому місті звернутися до лікаря-ендокринолога, який призначить інсулін, і отримати свої ліки у тій аптеці, де найзручніше це зробити», - сказала Ірина Кондрацька, експертка МОЗ України за напрямком «Ендокринологія», доцент кафедри діабетології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика.

Президент організації International Diabetes Federation в Європі професорка Шехназ Караденіз відзначила позитивні результати програми і напрямки подальшої роботи.

«Я твердо вірю, що Україна зробила важливий крок у боротьбі з діабетом завдяки запровадженню системи реімбурсації інсулінів. Доступ до необхідних медикаментів дозволить ефективно лікувати хворих, контролювати перебіг захворювання і знижувати ризик серйозних ускладнень у довгостроковій перспективі. Ми сподіваємося, що в найближчому майбутньому система відшкодування буде охоплювати все більше пацієнтів з діабетом. І ми також сподіваємося, що питання забезпечення хворих глюкометрами, тест-смужками також будуть вирішені», - сказала професор Шехназ Караденіз, президент організації International Diabetes Federation в Європі.

Наприкінці дискусії Шехназ Караденіз, президент організації International Diabetes Federation в Європі, спільно з президентом Міжнародної діабетичної асоціації України Людмилою Петренко вручили спеціальну відзнаку МОЗ України за покращення системи забезпечення ліками пацієнтів з цукровим діабетом завдяки запровадженню системи реімбурсації інсулінів та електронного рєєстру пацієнтів, що потребують інсулінотерапії.

Як отримати ліки пацієнтам, що потребують інсулінотерапії: https://bit.ly/2BsQYT3    

Джерело: http://moz.gov.ua


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED