Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аптеки в Україні закриватимуть, а ліки – тільки за рецептом?

Аптечних пунктів в Україні може стати значно менше, а придбати ліки стане можливо тільки за рецептом. Про це йдеться мова в проекті правок до Закону "Про лікарські засоби", який зареєстровано народними депутатами в Раді минулого тижня, пише «Сегодня.ua».  Правила реалізації аптечної продукції можуть значно посилитися: проектом пропонується реалізовувати лікарські засоби виключно за рецептом лікаря, а кількість аптек взагалі скоротити в рази.

Також зміни можуть торкнутися мереж аптек: один підприємець зможе відкрити відтепер тільки одну аптеку, фармацевтичні компанії - не більше 4-х, а компанії-фармацевтичні виробники - не більше 8. Якщо приватний підприємець має намір відкрити власну аптеку, його освіта має бути не нижче магістра (спеціальність "Фармація"), а реалізовувати лікарські засоби зможуть тільки дипломовані провізори.

Згідно з новими правками до закону, аптеки повинні бути розташовані на відстані не більш 0,5 км одна від одної. Автор правок нардеп Олег Мусій вважає, що нові правила створять сприятливе середовище для вітчизняних виробників ліків і знизять кількість випадків самолікування.

Сьогодні, на думку депутата, вартість на ліків в аптечних мережах підвищена, бо власники користуються своїм домінуючим становищем на фармринку. Запропоновані нові норми нібито допоможуть перемогти існуючий монополізм та нечесну конкуренцію. Правки до Закону також схвалено в міжнародній Асоціації фармацевтів, як на максимально відповідаючи євростандартам.

Автор: Світлана Євсєєва
© Медичниий портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне посилання на zdorov-info.com.ua обов`язково 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED