Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Від чуми на Мадагаскарі цього року вже померло 127 осіб

Від чуми на Мадагаскарі цього року вже померло 127 осібВсесвітня організація охорони здоров’я наводить невтішну статистику: цього року, а фактично з серпня, від чуми на острові Мадагаскар померло 127 осіб. Наразі там лютує епідемія легеневої чуми, і у ВООЗ не виключають, що вона може розповсюдитися за межі острова.

Перші випадки чуми на Мадагаскарі були зафіксовані у серпні поточного року. З того часу вже було діагностовано 1800 випадків захворюваності на дану недугу, 1100 з яких – це легенева чума, решта – бубонна. Крім того, повідомляється, що з того часу був заражений 71 медичний працівник. Епідемія чуми цього року є нетиповою, адже почалася завчасно та розповсюдилася переважно у містах, а не в селах, як бувало раніше. Найбільше постраждали від неї мешканці міст Антананаріву та Туамасіна. Чуму на Мадагаскарі лікувати досить складно, адже багато представників місцевого населення боїться лікарів і не вірить у дієвість їхньої допомоги.

Чума – це ендемічна хвороба, яку досі не вдалося побороти на Мадагаскарі. Майже щороку сезон епідемії чуми тут продовжується з вересня по квітень, але цього року хвороба прийшла раніше. Стан справ ускладнює те, що нині переважає легенева форма захворювання, яка є більш заразною, оскільки передається повітряно-крапельним шляхом. При виявленні цієї хвороби необхідним є надання негайної медичної допомоги, інакше людина помре вже через 2-3 дні. До винайдення ефективних ліків від бубонної форми чуми помирало до 95% від тих, хто захворів, а від легеневої – майже 100%. Зараз усі форми чуми успішно лікуються антибіотиками, а рівень смертності сягає 5-10%. Проте дуже важливим є надання своєчасної та кваліфікованої медичної допомоги.

Зважаючи на епідеміологічну ситуацію на острові, зараз краще відмовитися від поїздок на Мадагаскар. Якщо ж подорож є обов’язковою, варто користуватися засобами від укусів комах, утримуватися від контакту з хворими та мертвими тваринами (а краще з усіма, адже невідомо, хвора тварина зараз, чи ні), хворими людьми, особливо з ознаками кашлю.

За даними ВООЗ, у період з 2010 по 2015 роки на Мадагаскарі зафіксовано 584 смерті від чуми. Сьогодні там працює спеціальна місія Організації чисельністю в 2 тисячі медичних працівників, які слідкують за тими, хто контактував з хворими на чуму, видають необхідні ліки, засоби індивідуального захисту, профілактичні препарати.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове 
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED