Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

В Україні знову зареєстровано випадок правця

В Україні знову зареєстровано випадок правцяПравець, важку інфекційну хворобу, яка часто призводить до смерті чи інвалідності, знову зафіксовано в Україні. Цього разу захворіла 3-річна дівчинка з міста Новояворівськ Львівської області, зараз лікарі борються за її життя. Як повідомляє МОЗ, це вже п’ятий випадок правцю в нашій країні за рік, і жоден із хворих не був вакцинованим від недуги. Не є виключенням і остання хвора, яка теж не була щеплена.

Правець є надзвичайно небезпечним захворюванням, збудник якого – бактерія Clostridium tetani. Смертність від нього сягає показника у 50%. Дана бактерія найбільше активізується влітку, оптимальна для неї температура – 37оС. Найчастіше людина інфікується через рану, тому особливо обачними треба бути дітям, працівникам сільського господарства, під час польових робіт. Правець передається до людей від заражених пташок, тварин, хворої людини: через їх випорожнення інфекція потрапляє до ґрунту та інших елементів навколишнього середовища. Заразитися можна у результаті механічних пошкоджень шкіри та слизових, а також отримавши опік.

Симптоми правцю проявляються через 1-2 тижні після зараження. До них належать:
  1. Біль та здригання, напруження в області рани.
  2. Судомне сіпання жувальних м’язів, мимовільні мімічні скорочення.
  3. Сардонічна посмішка: опущення куточків рота, підняття брів, неконтрольована та неприродна посмішка, дивитися на людину страшно.
  4. Головний біль, пітливість, слабкість.
  5. Спазм кінцівок та м’язів спини.
  6. Різке підвищення тонусу (ригідність) м’язів потилиці, біль в її області.
  7. Спазм м’язів глотки, через що людині важко, а інколи просто неможливо дихати.
  8. Ригідність м’язів усього тіла, постійні та вкрай болючі судоми (характерно для останніх стадій розвитку хвороби).
Через описані вище симптоми хворому важко дихати, ковтати, у нього порушується функція сечовипускання, дефекації, порушується серцева діяльність. Це все часто призводить до смерті.

Слід розуміти, що наразі в Україні є велика проблема з наявністю у медичних закладах сироватки проти правця. Тож єдиним реальним захистом від хвороби є вакцинація. Її рекомендовано проводити тричі впродовж першого року життя дитини, потім робити ревакцинацію в півтора, шість та шістнадцять років і кожні 10 років до кінця життя. У МОЗ стверджують, що нині всі необхідні вакцини є в Україні, тож слід подбати про свою безпеку та безпеку власних дітей.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED