Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак яєчників можна буде виявити за аналізом крові – вчені

Рак яєчників можна буде виявити за аналізом крові – вченіВчені винайшли ще один спосіб діагностики раку яєчників, для цього треба буде усього лише здати кров. Про це повідомляє британська компанія Angle, яка і буде виробляти тести Parsortix для масового споживання, коли вони успішно пройдуть процедуру клінічних досліджень.

На сьогодні вказані тести демонструють високу ефективність: вони визначають у крові пухлинні клітини у 95% випадків. Простота діагностики забезпечить відчутний прогрес у питаннях раннього лікування онкологічної хвороби яєчників, яке є найбільш результативним. У дослідженні взяли участь 400 пацієнтів із США та країн Європи. Наступний етап – завершення клінічних досліджень та розроблення механізмів виходу тестів на ринок.

Рак, або карцинома яєчників є дуже поширеним та смертельно небезпечним  захворюванням: щорічно його діагностують у 225 тисяч жінок у світі, 140 тисяч з них помирає. Тобто, смертність становить більше 50%. Ця хвороба дуже підступна, адже на перших стадіях у більшості випадків протікає безсимптомно. 75% карциноми яєчників виявляють на пізній стадії, коли допомогти пацієнтці вже важко.

Онкопатологія яєчників – це п’ята за частотою причина смерті від злоякісних пухлин серед жінок. Запідозрити карциному можна під час чергового огляду у гінеколога. Якщо є підозра на рак яєчнику, лікар призначає пункцію для отримання рідини з черевної порожнини та виявлення в ній ракових клітин. Якщо тести Parsortix  пройдуть успішну реєстрацію, робити це буде набагато простіше: лише за допомогою аналізу крові.

Важкість діагностики полягає ще й втому, що біопсію при підозрі на рак яєчників не проводять, адже вона може спровокувати розсіювання пухлини. Тож точний діагноз можна поставити лише за допомогою взятих проб у ході операції та їхнього післяопераційного аналізу.

Такі методи, як ультразвук органів малого тазу, КТ, МРТ можуть бути інформативними лише у питаннях розповсюдження метастаз, а не у питанні раннього виявлення раку яєчників.

Якщо рак яєчників можна бути визначати за допомогою простого аналізу крові, це значно спростить та здешевить процедуру діагностики цього важкого та вкрай небезпечного захворювання.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED