Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Парламент дав старт медичній реформі в Україні

Парламент дав старт медичній реформі в УкраїніСьогодні, 8 червня 2017 року, Верховна Рада України голосувала за законопроект № 6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» і прийняла його у першому читанні. Це означає, що медична реформа в Україні повинна стартувати вже зовсім скоро.

«Очікуємо на підтримку другого законопроекту 6329 та продуктивного другого читання. І ми нарешті розпочнемо фундаментальну реформу охорони здоров'я!», – написала на своїй сторінці у Facebook виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Депутати не одразу проголосували за законопроект, спікер ставив його на голосування тричі.Парламент дав старт медичній реформі в Україні Усього документ набрав 227 голосів у першому читанні. Законопроект № 6327 суттєво доопрацьовувся депутатами у комітетах, виносився на обговорення Національної ради реформ. Загалом його підтримує більшість депутатів бюджетного комітету та комітету соціальної політики, але не підтримує багато депутатів профільного комітету з питань охорони здоров’я. Зокрема, мова йде про Ольгу Богомолець та Олега Мусія. Вони зазначають, що відповідно до законопроекту медицина стане платною для всіх без виключення, і що в документі не враховуються потреби незахищених верств населення, виключення становлять лише бійці АТО, яким гарантоване безкоштовне лікування. Тож законопроект потребує суттєвого доопрацювання.

Уляна Супрун же сказала під час свого виступу у Верховній Раді: «Час говорити правду: в Україні немає безкоштовної медицини. Ми даємо хабарі за все, навіть за пологи, коли народжується новий українець. Це буде зруйновано».

Парламент дав старт медичній реформі в УкраїніПозиція МОЗ з приводу реформи наступна: якщо парламент таки прийме законопроекти, це буде своєрідною точкою неповернення до застарілої, пострадянської, погано функціонуючої медицини.

Отже, відповідно до законопроекту № 6327 громадянам України будуть надаватися безкоштовна допомога та ліки на первинній ланці (сімейні лікарі, терапевти, педіатри), екстрена медична допомога та паліативне лікування. За решту доведеться доплачувати.

Противники медичної реформи твердять, що вона суперечить Конституції та праву українців на безкоштовні медичні послуги. Прихильники реформування галузі стверджують, що в Україні вже давно немає безоплатної медицини, а заплановані зміни стануть на перешкоді хабарам та примусовим «благодійним внескам» у медичних закладах.

Читайте також: Хроніки медичної реформи: Верховна Рада внесла до порядку денного необхідні законопроекти

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED