Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хроніки медичної реформи: Верховна Рада внесла до порядку денного необхідні законопроекти

Хроніки медичної реформи: Верховна Рада внесла до порядку денного необхідні законопроекти6 липня 2017 року Верховна Рада України таки проголосувала за внесення до порядку денного цієї сесії законопроектів, які повинні запустити медичну реформу в Україні. Це означає, що депутати почнуть розглядати дані документи у комітетах та будуть зобов’язані поставити їх на голосування до кінця роботи сесії.

Нагадаємо, що раніше Верховна Рада не включила законопроекти про реформування медичної галузі в Україні до порядку денного поточної сесії, проте після плідних консультацій з МОЗ депутати вирішили все ж поставити їх на голосування. Коли відбудеться власне голосування, достеменно невідомо, але не пізніше, ніж 14 липня 2017 року, коли пройде останнє пленарне засідання парламенту у цій сесії.

Попереду і у МОЗ, і у парламентарів непростий шлях консультацій з приводу законопроектів у профільному комітеті Верховної Ради та поза його межами.

Отже, що ж передбачають законопроекти із запровадження медичної реформи в Україні? Ключовими є наступні пункти:
  1. Медичний заклад та лікарі будуть отримувати кошти не за кількість ліжок та відроблених годин, а за кількість пацієнтів. Буде реалізовуватися принцип «гроші йдуть за пацієнтом».
  2. Із державного бюджету будуть оплачуватися медичні послуги та ліки у межах первинної ланки (терапевти, сімейні лікарі, педіатри), екстреної та паліативної допомоги.
  3. За інші медичні послуги буде здійснюватися співоплата держави та пацієнта за єдиними тарифами.
  4. Буде створена Національна служба здоров’я, яка укладатиме договори про медичне обслуговування населення із лікарями та медичними закладами. Цей же орган буде здійснювати платити медичним установам за надані послуги.
  5. Державні фінансові гарантії на первинній ланці планується запровадити уже з січня 2018 року, на інших ланках – до 2020 року включно.
  6. В Україні лікарі зможуть керуватися міжнародними клінічними настановами (протоколами), які ґрунтуються на принципах доказової медицини. Зараз багато українських протоколів не відповідають міжнародним стандартам лікування.
  7. Лікування бійців АТО буде здійснюватися за державний кошт, для цього у законопроектах прописані додаткові державні фінансові гарантії.
Уже зовсім скоро стане ясно, чи відбудеться старт реформування галузі охорони здоров’я уже зараз, чи його все ж відкладуть, а законопроекти будуть доопрацьовуватися і перероблятися. Нині все залежить від рішення депутатів і від того, проголосують вони за медичну реформу, чи ні.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED