Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Знайдено ефективний метод боротьби з облисінням за допомогою стовбурових клітин

Знайдено ефективний метод боротьби з облисінням за допомогою стовбурових клітинОблисіння – це актуальна проблема для багатьох чоловіків. Саме тому дослідження для її вирішення є доволі актуальними, а позитивні результати вселяють оптимізм. Вчені з німецького Інституту Макса Планка, що в Кельні, розробили новий спосіб отримання стовбурових клітин, який можна застосовувати для боротьби з облисінням. Ще одна мета їхньої роботи – зменшення кількості дослідів над тваринами. За допомогою нового методу біологи змогли виростити шкіру миші в спеціальній чашці Петрі.

Щоб створити живу тканину в пробірці, дослідники використали стовбурові клітини волосяних фолікул, які знаходяться в волосяних сосочках. Дані клітини здатні перетворюватися на різні типи клітин, які утворюють епідерміс – зовнішній шар шкіри. Вчені взяли стовбурові клітини з мишей та помістили їх в поліакриламідний гель. Потім вони додали до гелю різні поживні речовини та фактори росту.

Дослідження продемонструвало, що клітини можуть виживати в чашці Петрі впродовж досить тривалого часу. Регуляторні молекули при цьому сприяли перетворенню звичайних клітин назад на стовбурові. Тож вчені створили систему, яка може імітувати властивості тканини шкіри тварин. Це дозволить проводити різноманітні наукові дослідження, не залучаючи до них мишей та інших лабораторних тварин.

Результати експерименту можна активно використовувати і для боротьби з облисінням: розмножувати стовбурові клітини волосяних фолікул людини та пересаджувати їх тим, хто лисіє. Експерименти з людськими тканинами плануються вже найближчим часом.

Потенціал стовбурових клітин медициною використаний ще в дуже незначній мірі. Саме вони стануть основою для лікування багатьох хвороб та усунення естетичних проблем в майбутньому. Стовбурова клітина – це незріла клітина, яка здатна до самооновлення та розвитку у спеціалізовані клітини організму. Саме вона може забезпечувати відновлення пошкоджених ділянок органів чи тканин. Стовбурові клітини здатні перетворюватися на кісткові, печінкові, нервові, серцеві м’язи тощо.

Лисина – це не найстрашніша проблема, яка може виникнути у людини. Проте завжди хочеться мати гарний вигляд та по можливості усувати певні дефекти зовнішності. Наука може в цьому досить ефективно допомагати.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED