Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

На які зміни в охороні здоров’я України чекати вже у 2017 році?

На які зміни в охороні здоров’я України чекати вже у 2017 році?2017 рік оголошений МОЗ роком початку повномасштабного реформування медичної галузі України. І хоча більшість програм, ініційованих Міністерством охорони здоров’я, розраховані на декілька років, відчутні зміни українці будуть спостерігати уже в цьому році.

Реформа медицини почнеться з 3-х основних напрямків:
  • забезпечення українців доступними ліками;
  • введення страхової моделі медицини на первинній ланці;
  • створення електронного обліку пацієнтів за допомогою системи E-Health.
Уже з Нового року в Україні запрацює реімбурсація – повернення пацієнтам державою вартості деяких ліків (від цукрового діабету, серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми). Щоб отримати препарат, необхідно буде звернутися до лікаря, який випише рецепт на спеціальному бланку. Тільки за таким рецептом ліки в аптеці видадуть безкоштовно, якщо його ціна не буде перевищувати референтної (середньої) вартості, встановленої МОЗ. Якщо ціна більше, пацієнт заплатить різницю.

Референтна вартість на ліки буде розраховуватися на основі аналізу роздрібних цін на подібні препарати у 5-ти суміжних з Україною країнах: Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії. Також МОЗ планує обмежити розмір націнки на ліки, встановивши її на максимальному рівні в 15%.

Впровадження страхової медицини в Україні розтягнеться на 3 роки, проте вже у 2017 році вона буде запроваджуватися на первинній ланці (це прийоми терапевтів, педіатрів, сімейних лікарів). В цьому році всі пацієнти повинні будуть заключити з лікарем первинної ланки договір, при цьому місце проживання чи реєстрації значення не матимуть. Платити за роботу лікарям будуть з держбюджету, контроль здійснюватиме Національна служба здоров’я. Застрахованими будуть всі громадяни України автоматично.

З 2017 року почнеться поступове впровадження електронної медицини в Україні. Для цього у листопаді 2016 року було підписано відповідний меморандум про співпрацю з представниками громадськості та ІТ-сектору. Електронний документообіг в медицині дозволить залишити у минулому гори паперової роботи лікаря та підвищити ефективність його праці.

У цілому 2017 рік буде доволі насиченим в плані реформування охорони здоров’я України. Він стане початком повномасштабної реформи, яку планується втілювати у життя найближчі декілька років. Реальні зміни українці мають відчути вже зовсім скоро.

Читайте також: Перші кроки до створення електронної медицини в Україні

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED