Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Доктор Комаровський повідомив, що вже щепився від грипу

Доктор Комаровський повідомив, що вже щепився від грипуНастав осінньо-зимовий період, а разом з ним і небезпека захворіти на головну хворобу холодної пори року – на грип. Захиститися від нього допоможе щорічне щеплення, як цього року зробити складно через відсутність необхідних вакцин. Одним з перших щепився від грипу відомий лікар Євген Комаровський, який повідомив про це на своїй сторінці у Facebook.

Євген Олегович відмітив, що лікарі знаходяться в групі ризику, адже 100 % першими зустрінуться з хворобою. Проте цього року щепитися було дійсно складно, адже необхідні вакцини пізно завезли в Україну, вони ще й досі недоступні для абсолютної більшості громадян. Комаровський відмічає: «Все позаду. Щеплений – значить захищений!» Лікар повідомив, що робив щеплення корейською вакциною GCflu, про які чув лише гарні відгуки.

Найефективніші щеплення від грипу – ті, які зроблені наприкінці осені (в жовтні, листопаді), тобто ще до того, як епідеміологічний сезон розпочався. Формування антитіл починається вже через 2 тижні після введення вакцини, захист людини від грипу триває від півроку до 1 року, залежно від особливостей конкретного організму. Якщо ж восени щепитися не вдалося, рекомендовано зробити це і взимку і навіть навесні, коли ризик зараження ще існує.

Вірус грипу циркулює у світі не хаотично, а за певними біологічними законами. Зазвичай вірус, який викликає епідемію грипу в південно-східній Азії навесні, восени приходить до Європи. ВООЗ досліджує циркуляцію вірусів та, виходячи з отриманих даних, оновлює рекомендації стосовно складу вакцин від грипу. Прогноз про ймовірні штами вірусу складається у червні, і на його основі виготовляється вакцина, яка прийде до нас восени. Тобто, щороку вона різна, адаптована під зовнішні фактори, а тому максимально ефективна. У вакцині зазвичай антигени 3 видів вірусу та їх варіацій: H3N2-Вікторія, A(H1N1)-Каліфорнія та H2N2-Массачусетс.

Вакцина від грипу має ослаблені (інактивовані) штами вірусу, які абсолютно безпечні для здоров’я людини. Реагуючи на щеплення, організм дає імунну відповідь – виробляє антитіла. І хоча щеплена людина заразитися вірусом може, хвороба буде протікати значно легше, ніж у не щепленої. Найголовнішим же є те, що у такому разі грип не викличе тяжких ускладнень, як, наприклад, порушення роботи серця, легень, буде виключений летальний результат.

Читайте також: Как правильно применять и перевозить вакцину от гриппа из аптеки: рекомендации Минздрава

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED