Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Проблеми з нюхом – перша ознака хвороби Альцгеймера: висновок американських вчених

Проблеми з нюхом – перша ознака хвороби Альцгеймера: висновок американських вченихАмериканські вчені, що працювали над дослідженням хвороби Альцгеймера, дійшли висновку, що проблеми, які виникають у людини з нюхом, можуть бути першими ознаками цієї недуги. У дослідженні, що проводилося в MassachusettsGeneralHospital, взяли участь 183 пацієнти.

Було виявлено, що втрата пам’яті хоч і основна, але не найперша ознака хвороби Альцгеймера. Керівник проекту доктор Марк Альберс з відділу MGH неврології стверджує, що саме порушення функції нюху може розглядатися як передвісник даної старечої хвороби. Більше того, цей симптом здатен проявлятися за цілих 10 років до проявів втрати пам’яті. Тепер вченим треба думати, як використати дану інформацію, адже 10 років – досить великий термін. Можливо, інші дослідження зможуть зробити прорив у лікуванні Альцгеймера та виявити, як можна запобігти його розвитку при виявленні первинних ознак.

Доктор Альберс говорить, що існує дедалі більше доказів, що нейродегенеративні зміни при хворобі Альцгеймера, до яких можна віднести і проблеми з нюхом, починаються десь за 10 років до появи видимих симптомів.

Дослідники MassachusettsGeneralHospitalрозробили 4 напрями неінвазивного тесту, за допомогою яких перевірялася здатність літніх людей розпізнавати та запам’ятовувати запахи. У проекті приймали участь пацієнти, які за результатами попередніх генетичних тестів мали схильність до Альцгеймера. Їм пропонувалося розпізнати та запам’ятати 10 ароматів: ментолу, гвоздики, шкіри, суниці, бузку, ананасу, диму, мила, винограду та лимону. Більшість учасників погано справилася із завданням. Вже зовсім скоро має стартувати другий, більш масштабний етап дослідження.

Рання діагностика у таких хворобах, як Альцгеймер, відіграє величезну роль. Адже дає лікарям шанс дізнатися, як можна побороти захворювання на ранніх стадіях, ще до того, як почнуться незворотні процеси.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED