Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Антибіотики: міфи та реальність

Антибіотики: міфи та реальністьВинайдення антибіотиків – це надзвичайно великий прорив людства у лікуванні багатьох смертельних хвороб. Проте зараз ними дуже зловживають, використовуючи при найменшій застуді, не розуміючи усіх фатальних наслідків такої поведінки. У результаті бактерії вчаться виробляти стійкість до антибактеріальних препаратів, і лікувати важкі хвороби стає все важче. Навколо антибіотиків є багато міфів. Що ж з них правда, а що ні?

Міфи про антибіотики

Якщо є інфекція, обов’язково треба приймати антибіотики. Насправді це зовсім не так: антибактеріальні засоби (і про це видно вже з їх назви) діють лише на бактерії, та аж ніяк не на віруси чи грибки, які часто є причинами інфекційних хвороб. Тож при ГРВІ чи грипі вживання антибіотиків є доцільним лише у тому випадку, коли розвивається бактеріальне ускладнення (наприклад, пневмонія після грипу).

Антибіотики можна приймати для профілактики. Це зовсім не так: дані препарати впливають на бактерію лише тоді, коли вона є в організмі. Профілактичний прийом антибіотиків лише провокує появу побічних ефектів, і все.

Можна припинити пити антибіотики одразу після того, як настало полегшення. Якщо вживання антибіотиків визнано доцільним, його курс треба пропити до кінця, інакше хвороба може повернутися. І тоді доведеться пити вже інший препарат, оскільки бактерії вже можуть мати стійкість до першого антибіотика.

При вживання антибіотиків не обов’язково дотримуватися режиму. Це вкрай неправильний підхід, оскільки, якщо вживати прописаний препарат рідше, ніж призначив лікар, його дія буде незначною та він зможе побороти лише найбільш слабкі мікроорганізми. Решта ж бактерій пристосується до нових умов існування, і хвороба буде протікати у в’ялій, латентній формі. Також не можна довше вказаного терміну чи частіше приймати антибіотик, оскільки через це часто виникають побічні реакції та алергія на препарат.

Не обов’язково звертатися до лікаря, можна самостійно придбати та пропити курс антибіотиків. Такий підхід є дуже небезпечним та можливим лише в країнах, де антибіотики продаються без рецепту. На жаль, Україна входить до числа таких держав. Однакові симптоми можуть вказувати на зовсім різні хвороби, і самостійно ставити собі діагноз та призначати лікування є неприпустимим. Така поведінка лише може призвести до зайвого навантаження на печінку та до переходу хвороби у хронічну чи більш гостру форму.

Дорогий антибіотик ефективніше дешевого. Насправді це не так, люди часто переплачують просто за відому торгову марку. Головне в антибіотику – діюча речовина та її концентрація в препараті, а не країна-виробник чи назва.

Пам’ятайте, вживати антибіотики слід відповідально. Це досить серйозні препарати, які колись можуть врятувати вам життя. Але вони не зможуть цього зробити, якщо ви будете вживати їх, як цукерки, і бактерії звикнуть до них та вироблять резистентність. Крім того, усі антибіотики мають суттєві побічні дії, тож приймати їх треба лише за необхідності та після призначення лікаря, строго дотримуючись терміну лікування, режиму вживання ліків та дозування.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED