Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як енергетики впливають на здоров’я: інформація від лікарів

Як енергетики впливають на здоров’я: інформація від лікарівЕнергетичні напої досить сильно впливають на здоров’я, а особливо на роботу печінки. Справа в тому, що їхня дія ґрунтується на досить простому принципі: вони стимулюють нервову систему людини. Але виходить так, що прилив енергії не буває при цьому безпечним – лікарі стверджують, що печінці завдаються досить значна шкода.

Головний компонент енергетиків – кофеїн та екстракт гуарани. Потрапляючи до організму людини, вони змушують його виробляти адреналін, імітуючи стресову ситуацію чи небезпеку. Через таку імітацію тіло приходить до бойової готовності, відчувається прилив сил, бадьорість, підвищується тонус м’язів. Саме для цього і вживаються енергетики, щоб «привести себе в форму», мати здатність зробити більше у конкретний проміжок часу.

Але на все вищезначене необхідна енергія, і немало. І вона надходить, але не з енергетиків. Самі вони її практично не дають. Страждати доводиться печінці: в ній є запаси особливого вуглеводу глікогену, який необхідний для забезпечення енергією під час великих фізичних навантажень чи тоді, коли не було змоги вчасно поїсти. Після усього лише однієї баночки енергетичного напою печінка вимушена швидко віддати глікоген організму та почати запасатися новими вуглеводами. Тобто, печінці доводиться працювати набагато більше та інтенсивніше, ніж звичайно, що її досить сильно виснажує, і вона зношується.

Крім того, збільшення навантаження відбувається через кофеїн, який активує обмін речовин. Після вживання енергетику серцебиття прискорюється, кров починає текти швидше. При цьому усі органи у прискореному режимі отримують кисень та поживні компоненти, і так само надзвичайно швидко віддають зайве. Завдання печінки – встигнути вивести відпрацьовані речовини із організму. Це завдання не з легких, враховуючи склад енергетиків та вміст у них консервантів, ароматизаторів та фарбників.

Через енергетики зношується серце та поступово зростає тиск, вони виснажують нервову систему, подразнюють слизову шлунку. Та найбільш негативно впливають все ж таки саме на роботу печінки. Жоден приплив енергії не вартий таких жертв і наслідків для здоров’я. Краще замість вживання енергетиків їсти збалансовану, поживну та корисну їжу, намагатися уникати стресів та перевтоми, і тоді у цих напоях не буде жодної потреби.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED