Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вегетаріанство може бути шкідливим для здоров’я: висновки лікарів

Вегетаріанство може бути шкідливим для здоров’я: висновки лікарівБагато людей у світі відмовляється від вживання м’яса, стаючи вегетаріанцями. На це в них можуть бути різні причини: від морально-етичних переконань до впевненості у тому, що для них так буде корисніше. Проте лікарі стверджують, що вегетаріанство може бути шкідливим для здоров’я.

Чому вегетаріанство небезпечне для здоров’я людини?

Повна відмова від вживання м’яса шкідлива для людини через наступні фактори:
  1. Нестача вітаміну D. Є особливий вид вітаміну D, а саме D3, його людина може отримати лише із їжі тваринного походження. Також треба слідкувати за запасами кальцію в організмі, бо його нестача може спровокувати важкі наслідки.
  2. Брак цинку. Головне джерело цинку – яловичина та баранина, тож люди, які відмовляються від вживання цього м’яса, ризикують лишитися без важливого для функціонування імунної системи елементу. Поповнити запаси цинку в організмі можна, вживаючи насіння соняшника.
  3. Ризик розвитку анемії. Тваринні білки – це основні джерела заліза, яке допомагає клітинам крові в транспортуванні поживних речовин по всьому організму. Низький рівень вмісту заліза призводить до анемії – зниження концентрації гемоглобіну в крові. Результат – швидка втомлюваність та інші проблеми зі здоров’ям та самопочуттям. Анемія – найбільш розповсюджена проблема серед вегетаріанців.
  4. Розлади травлення. Іноді буває так, що вегетаріанство – це лише прикриття для людей, які панічно бояться набирати зайві кілограми. Дослідження показують, що у вегетаріанців у 4 рази частіше зустрічаються проблеми із травленням, ніж у м’ясоїдів.
  5. Депресія. Вегетаріанці відчувають брак вітаміну В12, що призводить до розвитку депресивних станів. Лікарі стверджують, що за психологічною допомогою вегетаріанці звертаються на 14% частіше, ніж м’ясоїди.
Вегетаріанство має й позитивні сторони, багато людей все життя живуть, харчуючись таким чином, і почувають себе прекрасно. Але треба розуміти, що відмова від вживання продуктів тваринного походження – це свідомий та відповідальний вибір. Якщо таке рішення прийнято, мало просто відмовитися від м’яса. Слід чітко розуміти, якими продуктами та в якій кількості можна бути замінити втрачені вітаміни та мікроелементи.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED