Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому німіють руки: медичні причини даного явища

Чому німіють руки: медичні причини даного явищаБагато людей періодично стикається з такою проблемою, як заніміння кінцівок. Особливо часто це стосується рук, коли в долонях спостерігається спочатку неприємне відчуття, ніби вони тобі не належать, потім руки починають поколювати та поступово повертаються до норми. Це явище не тільки неприємне, але й досить небезпечне, адже може свідчити про ряд проблем зі здоров’ям.

Причини заніміння рук

Найчастіше руки німіють через здавлювання судин і нервових закінчень. Іноді кінцівки втрачають свою чутливість через їхнє неправильне положення. Лікарі звертають увагу людей на наступні досить вагомі причини заніміння рук:
  1. Шийний остеохондроз. При даній хворобі нерв затискається, одним з наслідків чого є заніміння рук. Також остеохондроз може призводити до головного болю, порушення координації рухів та інших серйозних проблем.
  2. Розсіяний склероз. Це дуже важка, невиліковна хвороба, однією з ознак якої може бути заніміння рук. Не слід думати про це важке неврологічне захворювання після першого ж заніміння кінцівок, проте якщо воно повторюється знову і знову, обстеження не завадить. У такому разі обов’язкова консультація невролога.
  3. Професійна діяльність. Руки часто німіють у швачок, музикантів, програмістів – у людей, чия діяльність пов’язана з їх монотонними рухами. Якщо причина дійсно в цьому, варто періодично робити перерви в роботі, розминати руки, робити спеціальну гімнастику.
  4. Тромбоз вен. Ще одна дуже серйозна причина заніміння рук, яка може загрожувати набряками, гангреною і відривом тромбу. Це означає, що організм людини схильний до утворення тромбів, що є небезпечним для життя.
  5. Цукровий діабет. Ця хвороба одним із своїх побічних наслідків має заніміння кінцівок.
  6. Інсульт. Якщо не тільки німіють руки, а ще у людини плутається свідомість, зір і мова, то тут варто без зволікань викликати бригаду швидкої допомоги. Адже з певним ступенем ймовірності це є ознаками інсульту.
  7. Інші неврологічні проблеми. Наприклад, порушення в невралгії плечових сплетень і тривалі запалення, що викликають больові відчуття, теж можуть бути причинами оніміння в руках.
Звичайно, разове заніміння рук не повинне лякати людину: воно іноді трапляється з усіма і не означає нічого серйозного. Але якщо дане явище періодично повторюється, не слід зволікати зі зверненням до лікаря.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED