Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Лікарі назвали хвороби, які передаються через поцілунки

Лікарі назвали хвороби, які передаються через поцілункиПоцілунки – це приємне і романтичне заняття, без якого безліч пар просто не уявляють свого життя. Проте іноді саме через них від однієї людини до іншої передаються небезпечні хвороби. Якщо хоча б одна з них виявлена, на поцілунки накладається табу аж до повного одужання людини.

Хвороби, які можуть передаватися через слину

Під час поцілунків люди обмінюються слиною, а через неї може передаватися цілий ряд захворювань. Найбільш поширені з них наступні:
  • Гостра респіраторна вірусна інфекція, грип. Вірус може передаватися не лише повітряно-крапельним, але й контактним шляхом, а саме через поцілунки. Слина може переносити, наприклад, риновірус, який міститься у виділеннях з горла.
  • Менінгіт. Ця страшна хвороба, яка спричиняє запалення мозку, викликається бактеріями, що можуть передаватися через прямий контакт людини з іншою людиною. Тому цілувати хворого на менінгіт не треба.
  • Мононуклеоз. Часто лікарі називають цей недуг хворобою поцілунків, адже вірус, який викликає мононуклеоз, розповсюджується через рідини тіла, зокрема через слину. На жаль, жодних вакцин для попередження передачі вірусу вчені ще не винайшли. Тому хворих на мононуклеоз ні в якому разі не можна цілувати, їсти з ними з одного посуду, вступати з ними в інтимні стосунки. Аж до повного одужання.
  • Поліомієліт. Ще одна надзвичайно важка хвороба, вірус якої розповсюджується через воду та харчі. Якщо він присутній в слині, носовому слизові чи мокроті, то існує висока ймовірність зараження поліомієлітом через поцілунки. Наслідки даного захворювання можуть лишитися у людини на все життя, часто поліомієліт призводить до паралічу. Тож обережність не зашкодить.
  • Паротит (свинка). Це захворювання, під час якого запалюються слинні залози. Вірус, який викликає свинку, розповсюджується по організму людини досить швидко, тож хворого цілувати не можна, його слина буде заразною.
  • Краснуха. Ще одна інфекційна хвороба, причина якої – вірус. Інфікуватися краснухою можна через слину, а також через виділення з носу та горла людини. Тому слід бути дуже обережним, доглядаючи пацієнта з краснухою.
Поцілунки – це природне вираження любові, теплих почуттів до іншої людини. Тож обмежувати себе у цьому приємному занятті слід лише у тих випадках, коли обмін слиною може бути небезпечним для здоров’я.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED