Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Наявність дітей продовжує тривалість життя людини – висновки лікарів

Наявність дітей продовжує тривалість життя людини – висновки лікарівБезсонні ночі і стрес, які так часто супроводжують батьківство, – це досить-таки негативні фактори, які навряд чи позитивно впливають на здоров’я та самопочуття людини. Проте це не зовсім так: вчені з Каролінського інституту в Швеції провели дослідження, результати якого показали, що люди, у яких є діти, у середньому живуть на два роки довше, ніж ті, у кого дітей ніколи не було.

Результати дослідження було опублікувано у журналі The Journal of Epidemiology & Community Health. Команда доктора Карін Модіг звернулася до бази даних національного реєстру і зібрала інформацію по 704 481 чоловіках та 725 290 жінках, які народилися в період з 1911 року по 1925 рік  і проживали у Швеції. Ключовими факторами для вчених були сімейний стан кожного з цих людей, кількість народжених у них дітей та стать кожної дитини. Потім лікарі вивчили, як батьківство впливало на тривалість життя кожної людини старше 60 років.

У порівнянні з бездітними людьми ті, у кого була хоча б одна дитина, вмирали пізніше. Команда враховувала й інші чинники, такі як рівень освіти, але результати залишилися незмінними. Тобто ключову роль відігравав лише показник наявності у людини дітей.

Ще дослідники з’ясували, що неодружені люди, особливо це стосується неодружених чоловіків, мають від батьківства найбільшу кількість переваг. Вчені припускають, що відсутність партнера може спонукати їх у старості більше покладатися на своїх нащадків.

Цікаво, що команда вчених дізналася, що стать дитини не впливає на ризик померти. У середньому жінки схильні мати більше соціальних зв’язків, ніж чоловіки, а літні бездітні люди, особливо чоловіки, менше взаємодіють з людьми, ніж люди з дітьми. Таких висновків дійшла команда швецьких лікарів.

Головний висновок вчених такий: підтримка літніх людей їхніми дітьми може бути причиною того, вони живуть довше, ніж їх бездітні товариші. Однак, не можна також виключати і альтернативні пояснення, наприклад таке: батьки зазвичай ведуть більш здоровий спосіб життя, ніж бездітні люди, адже відчувають набагато вищу відповідальність за свою поведінку, мають бути прикладом для своїх нащадків.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED