Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Черемша – весняний вітамін для зміцнення імунітету та профілактики серцево-судинних захворювань

Черемша – весняний вітамін для зміцнення імунітету та профілактики серцево-судинних захворюваньЧеремша – це рослина, яка покращує травлення, апетит, очищає кров, є корисною для роботи серця. Крім того, вона знижує тиск та блокує утворення холестеринових бляшок. Про це знали ще мешканці Стародавнього Риму та Єгипту. З давніх-давен черемшу вживали в їжу під час епідемій холери та чуми, використовували для лікування різних гнійних запалень, при атеросклерозі, глистах чи кишкових інфекціях.

Черемша містить багато вітаміну С, ефірні масла та інші корисні речовини. Вона має досить сильний запах, який нагадує запах часнику. Ця рослина дуже корисна для роботи серця, її треба вживати гіпертонікам. Крім того, саме черемшу деякі лікарі рекомендують при весінньому бракові вітамінів.

Листя черемші мають сильні бактерицидні властивості. Достатньо впродовж 2-3 хвилин пожувати листок черемші, як уся шкідлива мікрофлора ротової порожнини буде знищена летючими речовинами-фітонцидами, які виділяються із рослини при цьому. Крім того, фітонциди покращують ріст та розвиток тканин людського організму та сприяють їх відновленню. У певних дозах дані речовини мають позитивний вплив на укріплення нервової системи людини, підсилюють секрецію органів шлунково-кишкового тракту, покращують обмін речовин, стимулюють серцеву діяльність.

Черемша – прекрасний народний засіб для лікування та профілактики простудних захворювань. Її сік та подрібнене листя можна застосовувати для зовнішньої терапії при різних шкірних захворюваннях (бородавках, лишаях тощо).

 Черемша застосовується при лікуванні хвороб, пов’язаних з роботою щитовидної залози, атеросклерозу.

Проте є й певні обмеження щодо вживання черемші. Дана рослина протипоказана при панкреатитах, холециститах, гепатитах, запаленнях шлунку чи кишківнику, адже вона підсилює інтенсивність травлення та апетит, а цього у даних випадках людині не треба. Також черемша не рекомендована вагітним жінкам, людям з хронічним гастритом, виразкою шлунка та епілепсією.

Черемша – це прекрасний природний вітамін, який доступний на початку весни, коли імунітет людини дуже слабкий. Тож цілком доречно вживати її в їжу, знаючи, при цьому, про існуючі застереження лікарів щодо певних груп осіб та пацієнтів з деякими хворобами.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED