Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Сухість у роті: чи варто звертатися до лікаря?

Сухість у роті: чи варто звертатися до лікаря?Сухість у роті періодично виникає в кожного, проте якщо це проблема хронічна, на неї обов’язково треба звернути увагу. Сухість виникає при недостатньому виробленні слини, яка необхідна для зволоження й очищення ротової порожнини, а також для перетравлення їжі, боротьби з інфекціями, які викликають грибки та бактерії. Отже, якщо слини не вистачає, це є однозначно тривожним сигналом.

Чому виникає сухість у роті?

Причини сухості в роті можуть біти різними. Це і побічні дії від прийому певних препаратів, і прояв деяких хвороб (інсульту, діабету, анемії, паротиту, СНІДу тощо). Сухість у роті – одна з ознак діабету, тому якщо є такий симптом, варто перевірити рівень цукру у крові.

Сухість виникає під час променевої терапії, яка лікує онкологічні хвороби. Також це один із проявів зневоднення. Неправильний спосіб життя теж призводить до появи сухості в роті, адже, наприклад, паління сприяє зниженню вироблення слини.

Причиною сухості може бути стрес, загальна інтоксикація організму, відсутність чи утруднення носового дихання, вживання солоної їжі.

Отже, до того, що в роті пересихає, призводить безліч причин. Які ж наслідки? Сухість у роті підвищує ризик розвитку гінгівіту (запалення ясен), карієсу та різних інфекцій ротової порожнини (наприклад, молочниці). До того ж, сухість у роті може стати на заваді нормальному носінню зубних протезів.

Як боротися із сухістю в роті?

Почати треба з аналізу можливих причин виникнення сухості. Якщо це нездорова їжа чи паління, людина легко може сама усунути проблему. Допомогти зможе також лікар-стоматолог, який обстежить ротову порожнину та призначить полоскання для відновлення її природної вологості. Якщо полоскання не допоможе, лікар може призначити препарат, що стимулює слиновиділення.

Побороти сухість у роті також допоможуть:
  • льодяники чи жуйка без цукру;
  • вживання великої кількості рідини;
  • звичка дихати лише носом;
  • встановлення побутового зволожувача повітря у приміщенні, особливо в опалювальний сезон.
Якщо всі ці засоби та похід до стоматолога не допомагають, необхідно пройти комплексне обстеження. Адже проста сухість у роті може вказувати на дуже серйозну і небезпечну хворобу. Тож не варто недооцінювати сигнали, які подає організм.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED