Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Про що свідчить скрегіт зубами уві сні: медична точка зору

Про що свідчить скрегіт зубами уві сні: медична точка зоруЧасто буває так, що людина уві сні скрегоче зубами, навіть не здогадуючись про це. З наукової точки зору нічний скрегіт зубами називається «бруксизм». У народі широко поширене твердження, що причина «неспокою» зубів у наявності в організмі людини глистів. Чи ж правдиве таке переконання?

Причини бруксизму

Вчені та лікарі стверджують, що наявність чи відсутність паразитів в організмі людини жодним чином не впливє на те, скрегоче вона зубами уві сні, чи ні. До найбільш розповсюджених причин бруксизму відносять:
  1. Сильне перезбудження, що провокується стресом, зловживанням кофеїну, алкоголю, амфетамінів, курінням.
  2. Аномалії в будові щелепи та проблеми із зубами. Мається на увазі неправильний прикус, відсутність зубів тощо.
  3. Хвороба Паркінсона.
  4. Особливий вид безсоння, під час якого людина занурюється у дуже неглибокий сон, часто прокидається, відчуває себе виснаженою після нього.

Ознаки та наслідки бруксизму

Іноді буває так, що людина навіть не здогадується про те, що скрегоче зубами, коли спить. Вона може дізнатися про це від інших людей, з якими проживає, або ж за наступними симптомами:
  • зміна форми та розміру зубів;
  • поява у роті болючих ранок, які утворилися у результаті несвідомого закусування щік;
  • шум у вухах;
  • головний біль, мігрень;
  • біль у шиї;
  • відчуття втоми після пробудження;
  • біль та заніміння в щелепі.
Наслідки нічного скреготу можуть бути досить неприємними. Це й ушкодження зубної емалі, що призводить до карієсу, і відчуття напруженості та болю в щелепах, і швидка втомлюваність, і депресія, і хронічне недосипання та виснаження організму. Тому не потрібно недооцінювати бруксизм, слід постаратися впоратися з цією проблемою.

Найперше, що може зробити людина, щоб не скреготати зубами вночі, – не піддаватися згубному впливу стресу. Не треба всі події у своєму житті приймати занадто близько до серця, варто уникати перезбудження. Також необхідно обмежити вживання кави, алкоголю, менше палити. Якщо є така проблема, слід виправити прикус. Це можна ефективно зробити за допомогою зубних брекетів. А головне, слід пам’ятати, що спокійна, щаслива, врівноважена людина дуже рідко страждає на бруксизм.

Якщо Ви потребуєте професійної консультації фахівця - заходьте в Телекит. На вас там завжди чекатиме лікар, який вийде на зв’язок за 15 хв. та проконсультує в режимі онлайн.


Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED