Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вчені застерігають: користування гаджетами перед сном призводить до безсоння у дітей

Вчені застерігають: користування гаджетами перед сном призводить до безсоння у дітейГаджети – це те, без чого неможливо уявити сучасну людину. І в залежність від них потрапили не лише дорослі, але й діти. Вони вже не уявляють свого життя без улюбленого планшету чи телефону. Проте зловживання мобільними приладами призводить до порушень роботи нервової системи, серед яких – безсоння.

Королівський коледж у Лондоні провів аналіз ряду досліджень на цю тему. Було виявлено, що діти, які користуються смартфонами чи планшетами пізно ввечері, вдвічі частіше страждають від розладів сну, ніж діти, які не мають доступу до гаджетів перед тим, як поринути у світ Морфея.

Вчені проаналізували результати близько 20 досліджень, в яких приймало участь 125 тисяч дітей віком від 6 до 19 років. Було встановлено, що використання мобільних приладів безпосередньо перед сном пов’язане з ризиком недосипання та надмірної втоми наступного дня. Навіть сама присутність гаджета в спальні впливає на якість сну. Адже діти завжди чекають на повідомлення, можуть почути сигнал про його прибуття і захотіти відповісти. Підсвічування екрану та звукові ефекти телефону чи планшету відволікають дитину від сну та роблять його неглибоким. Дитячий розум завжди напоготові прийняти інформацію, що дуже шкідливо у нічний час.

До чого ж призводить порушення сну у дитини? Воно негативно впливає на здоров’я, сприяє порушенню апетиту, ожирінню, зниженню активності імунної системи і затримці росту, а також пов’язане з психічними розладами.

Дослідники даної проблеми зазначають, що далі популярність гаджетів серед дітей та підлітків буде лише зростати, а значить розлади сну будуть однією із найактуальніших проблем. Ситуацію повинні взяти під контроль батьки: тільки вони зможуть обмежити доступ дитини до мобільного приладу. Найкраще визначити максимальний проміжок часу, впродовж якого дозволено користуватися гаджетом. Наприклад, не більше 2 годин на день. Перед сном же дитина повинна залишити планшет чи телефон у вітальні, чи віддати особисто в руки батькам, щоб він не заважав їй відновити сили для наступного дня.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED