Перевозка больных

Хто такий "сімейний лікар"

Сімейний лікарХто такий «сімейний лікар» за законодавством України та яку допомогу він може надавати? Чи маю я право звертатися за медичною допомогою до медика, який знає нашу родину вже багато років?

У статті 35-1 Закону України «Основи законодавства про охорону здоров’я» сказано, що сімейний лікар – це лікар загальної практики центру первинної (медико-санітарної) допомоги або лікар загальної практики, який провадить господарську діяльність з медичної практики як фізична особа – підприємець та може перебувати у цивільно-правових відносинах із закладом охорони здоров’я.

Відповідно до цієї ж статті лікар загальної практики або ж сімейний лікар може надавати первинну медичну допомогу, яка передбачає надання консультації, проведення діагностики та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів, здійснення профілактичних заходів; направлення відповідно до медичних показань пацієнта, який не потребує екстреної медичної допомоги, для надання йому вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги; надання невідкладної медичної допомоги в разі гострого розладу фізичного чи психічного здоров'я пацієнта, який не потребує екстреної, вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги.

Пацієнт має право обирати лікуючого лікаря з надання первинної медичної допомоги у порядку, встановленому законодавством, і отримати цю допомогу безоплатно в закладах охорони здоров'я, з якими головний розпорядник бюджетних коштів уклав договір про медичне обслуговування населення.

Сімейний лікар не має права надавати вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу.
Тому, так, Ви можете звертатися за первинною медичною допомогою до лікаря, якого добре знаєте. Якщо за медичними показаннями Вам необхідне буде направлення для надання вторинної або іншої медичної допомоги – необхідно буде звернутися до лікаря, який отримав підготовку за відповідною спеціальністю.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED