Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хвороба мокрого купальника, або що необхідно знати про цистит

Хвороба мокрого купальника, або що необхідно знати про циститВлітку ми звикли тривалий час знаходитися в мокрому купальнику під час відпочинку на пляжі. Однак чи задумувались Ви які наслідки це може мати при поєднанні з певними тригерами. До прикладу, можливий запальний процес сечового міхура або захворювання більш відомого нам як цистит. Давайте, з’ясуємо далі більш детальніше про це захворювання.

Цистит – це патологічний стан, що характеризується розвитком інфекційного процесу в сечовому міхурі, внаслідок розвитку запалення. Одним із поширених скарг циститу є поява частих позивів до сечовипускання, навіть після недавнього спорожнення сечового міхура. А причиною є переважно інфекція сечовивідних шляхів.
 
За статистичними даними більшість випадків захворювання все ж припадає на жінок. Так, ми не раз акцентували, що це пов’язано з анатомічними особливостями (у жінок короткий сечівник, що означає, що бактеріям, які можуть спричинити інфекцію близько потрапити до сечового міхура).
 
В залежності від перебігу, розрізняють цистит гострої форми, що має раптовий початок та інтерстиціальний, для якого характерним є тривалий перебіг. Зауважимо, що саме при хронічному перебігу до патологічного процесу залучається кілька шарів тканин сечового міхура.

Характерні ознаки

  1. Часті позиви до сечовипускання, в тому числі й після спорожнення сечового міхура. Можлива поява болю й печіння під час цього.
  2. Сеча стає каламутною та з неприємним запахом. Можливі домішки крові.
  3. Біль під час статевого акту.
  4. Субфебрильна температура.
  5. Відчуття тиску або наповнення сечового міхура.
Відмітимо, що при тяжкому розвитку, інфекція може поширюватися на нирки. Про це свідчитиме поява нудоти та блювання, болю в спині, ознобу й лихоманки. 

Основні причини

  1. Приймання певних лікарських препаратів.
  2. Інфекція сечовивідних шляхів.
  3. Тривале використання сечового катетера.
  4. Наслідки застосування певних видів засобів гігієни.
Відмітимо, що в залежності від того чим був спричинений цистит, діагностуватимуть його вид.
 
Так відповідно до назви бактеріальний цистит виникає при потраплянні бактерій в сечовий міхур або уретру. Відбувається це при надмірному рості патогенних збудників. 
 
Приймання певних ліків (наприклад, хімієтерапевтичні препарати), може спричинити подразнення сечового міхура, та як наслідок медикаментозний цистит. 
 
При подразненні сечового міхура деякими засобами гігієни діагностується хімічний вид захворювання. Прикладом таких засобів можуть бути сперміциди, спреї для жіночої інтимної гігієни.
 
Зауважимо, що цистит може бути й результатом або симптомом інших захворювань, таких яких цукровий діабет, збільшення простати, сечокам’яна хвороба.
 
До факторів, які підвищують ризик інфекцій сечового міхура можна віднести менопаузу, закреп, анатомічні особливості сечовивідних шляхів, надмірна кількість статевих партнерів. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі виниклих симптомів пацієнта з наступним проведенням раду діагностичних тестів, серед яких лабораторні дослідження крові й сечі, УЗД, цистоскопія.
 
Знову ж таки тактика лікування обиратиметься в залежності від причини запального процесу. Тобто бактеріальний цистит потребує проходження антибактеріальної терапії. Немає єдиного лікування, яке найкраще працює при інтерстиціальному циститі, оскільки причина запалення невідома. Тому у цьому випадку можлива медикаментозна терапія або нервова стимуляція, коли легкі електричні імпульси застосовуються для полегшення тазового болю та частого сечовипускання.
 
Оперативне втручання є крайнім засобом, який слід розглядати лише тоді, коли інші методи лікування не дають результатів. 
 
Також потрібно дотримуватися певних рекомендацій лікаря, вживаючи достатню кількість води, уникаючи алкоголю та кофеїновмісних продуктів, дбати про особисту гігієну. 
 
Загалом прогноз при циститі хороший, однак важливо якнайшвидше розпочати лікування основного захворювання. А також при появі симптомів циститу краще звернутися до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм