Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Камені в сечовому міхурі: основні симптоми та методи лікування

Камені в сечовому міхурі: основні симптоми та методи лікуванняПоява «каменів в сечовому міхурі» являє собою порушення внаслідок якого сеча при впливу певних факторів залишається в сечовому міхурі. Надалі деякі речовини в сечі починають злипатися й утворювати кристали, до моменту утворення камінців. Тобто камені в сечовому міхурі являють собою маленькі тверді маси, що складаються з мінералів із сечі.

Важливо розуміти, що якщо камені в сечовому міхурі не лікувати, вони можуть призвести до інфекцій та ряду інших ускладнень.
 
За статистичними даними більшість випадків припадає на чоловіків. При чому вік захворювання може коливатися від 30 до 80 років, з врахуванням способу життя.

Характерні ознаки

  1. Больові відчуття під час сечовипускання, та внизу живота.
  2. Часте відвідування туалету, особливо вночі.
  3. Сеча стає темною з домішками крові або каламутною.
  4. Труднощі зі здатністю контролювати сечовипускання.
Іноді захворювання не викликає жодних симптомів і камені виходять з організму самостійно. Відповідно людина може і не дізнатися, що у неї є дане захворювання.

Можливі причини

До загальних причин утворення каменів в сечовому міхурі можна віднести:
  1. Інфекційний процес.
  2. Дієта з високим вмістом жиру, цукру та солі.
  3. Ураження уретри, спричинене травмою або певним захворюванням.
  4. Збільшення передміхурової залози (простати).
  5. Камені в нирках.
  6. Цистоцеле.
  7. Нейрогенний сечовий міхур.
  8. Слабкість стінок сечового міхура.
Не є виключенням, що камені можуть бути вторинним симптомом основної патології сечовивідних шляхів.

Діагностика та тактика лікування

Насамперед перед призначенням лікування, лікар проведе ряд діагностичних тестів, що включатимуть фізикальний огляд та лабораторні дослідження сечі, КТ, цистоскопію, УЗД. З використанням гелю для УЗД лікар може визначити чи є у сечовому міхурі камені.
 
Лікування може відбуватися у декілька етапів. На початку можливе проведення процедури під назвою - цистолітолапаксія. Коли ультразвукові хвилі роздроблюють камені на дрібні частинки.
В протилежному випадку, коли камені не розщеплюються проводиться оперативне втручання з їх видаленням через черевну порожнину.
 
Знизити ризики розвитку каменів в сечовому міхурі можливо підтримуючи водний баланс та вчасно лікуючи вже наявні проблеми з сечовивідними шляхами. При появі симптомів захворювання не варто вдаватися до самостійних методів лікування, а одразу звернутися до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм