Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Інфекція сечовивідних шляхів: основні симптоми та методи лікування

Інфекція сечовивідних шляхів: основні симптоми та методи лікуванняНасамперед нагадуємо, що наші сечовивідні шляхи це складний механізм який охоплює нирки, сечовий міхур та уретру.

Інфекція сечовивідних шляхів (ІСШ) — це патологічний стан, що характеризується розвитком інфекційного процесу в органах сечовивідних шляхів, а саме сечового міхура та нирок.

Симптоми залежать від ураженої частини сечовивідних шляхів.
Дана патологія належить до бактеріального типу інфекції, рідше ІСШ викликається грибками або вірусами. А клінічна залежатиме від локалізації ураження. Бактерії, особливо E. coli, є найпоширенішою причиною ІСШ.

Основні симптоми 

Клінічна картина залежатиме від локалізації патологічного процесу, тобто яка частина сечовивідних шляхів інфікована.
Наприклад, при ураженні нижніх сечових шляхів - уретри та сечового міхура, у хворого виникатимуть скарги у вигляді:
  • печіння при сечовипусканні;
  • збільшення частоти сечовипускань та позивів;
  • сеча стає каламутною, має різкий запах. Можлива поява домішок крові;
  • біль в ділянці тазу у жінок, а у чоловіків у прямій кишці.
Якщо ж інфекція зосереджена в нирках це є більш складним та небезпечним порушенням, оскільки патогенні організми можуть легко потрапляти з нирок в кров. Що своєю чергою може спричинити уросепсис з наступним шоковим станом та летальним результатом.

Симптоми при даному типі ураження включатимуть:
  • больові відчуття у спині;
  • озноб лихоманка;
  • нудота й блювання.

Причини та фактори ризику 

Мікроорганізми, переважно бактерії,  викликають інфекції сечовивідних шляхів. Зазвичай вони потрапляють через уретру та можуть інфікувати сечовий міхур. Інфекція також може потрапити вгору від сечового міхура через сечоводи й зрештою заразити нирки.
 
Провокуючими факторами захворювання виступають: 
  1. Тривалий постільний режим.
  2. Камені в нирках.
  3. Збільшена простата.
  4. Певні форми раку.
  5. Тривале використання сечових катетерів, що підвищує ризики потрапляння бактерій у сечовий міхур.
  6. Вроджені аномально розвинені сечовивідні структури.
  7. Ослаблена імунна система.
Відмітимо, що жінки мають підвищені ризики розвитку даного типу інфекції, що пов'язано з анатомічними особливостями. Так у жінок уретра розташована дуже близько до піхви та заднього проходу. Також уретра є коротшою, а бактерії мають меншу відстань, щоб потрапити в сечовий міхур.

Діагностика та тактика лікування

Для того аби підтвердити діагноз лікар проводить збір анамнезу, фізикальний огляд пацієнта. Також необхідно перевірити сечу на наявність мікробів, провести загальний аналіз крові, посів крові та ін. Візуалізаційно прослідкувати за інфекцією та її наслідками можливо за допомогою УЗД, внутрішньовенної пієлограми та цистоскопії.
 
Лікування ІСШ залежить від причини збуника.
 
Так, бактеріальні ІСШ лікують антибіотиками. Відповідно вірусні лікують противірусними препаратами. 
Дуже важливо дотримуватися вказівок щодо прийому антибіотиків. Обов’язково потрібно пройти повний курс лікування, навіть якщо симптоми зникнуть і стан покращиться. В протилежному випадку незавершений курс терапії може спричинити повернення інфекції яку складніше буде лікувати.
 
Важливо, що чим раніше лікувати інфекцію сечовивідних шляхів. В протилежному випадку прояви захворювання стають все більш серйозними, чим далі вони поширюються.
Запобігти інфекціям сечовивідних шляхів можливо дотримуючись простих правил. Таких як правильна інтимна гігієна, вживання достатньої кількості води, вчасна зміна прокладок або підгузок при нетриманні сечі, відмова від ароматизованих продуктів гігієни та ін.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм