Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми запального процесу в нирках

Основні симптоми запального процесу в ниркахЗапалення нирок є серйозним порушенням, що впливає на здатність функціонувати всієї сечовидільної системи. Наразі розберемо детальніше про перебіг одного патологічного процесу під назвою - гломерулонефрит.

Гломерулонефрит — це патологічний процес запального характеру, що супроводжується ураженням ниркових клубочків, крихітних фільтрів нирок. Кожна нирка має тисячі клубочків. Відмітимо, що ниркові клубочки це та частинка нирок яка являє собою вузли судин, та бере участь у фільтруванні крові й виведенні зайвої рідини. Нагадаємо, що це перший крок, коли організм виробляє сечу. 
 
В залежності від перебігу гломерулонефрит може бути гострим, раптовим, хронічним або тривалим. Це викликано різними факторами, від інфекцій до проблем з імунною системою.

Основні причини

Провокуючі фактори мають безпосередній зв'язок з типом захворювання, тобто гострим чи хронічним є гломерулонефрит.
 
До прикладу гостра форма може бути результатом інфекційного процесу, наприклад стрептококової інфекції. Також певні захворювання можуть стати пусковим механізмом гломерулонефриту, наприклад системний червоний вовчак, амілоїдоз, вузликовий поліартеріїт. Інтенсивне вживання нестероїдних протизапальних препаратів, також може бути фактором ризику.
 
Щодо хронічної форми, то не завжди можливо встановити чітку причину. Окрім того, даний стан може розвиватися протягом кількох років без явних проявів та привести до незворотного пошкодження нирок.

Однак спеціалісти відзначають, що потенційними причинами можуть бути певні імунні захворювання та вплив спадкового фактора.
Також зауважимо, що наявність гострої форми гломерулонефриту може збільшити ймовірність розвитку його хронічної форми.

Характерні ознаки

Як зазначалося вище на перебіг клінічної картини впливатиме форма патології, а також безпосередня стадія його розвитку.
 
Так якщо при гострому гломерулонефриті на початку пацієнта турбуватиме набряк обличчя, зменшення позивів до сечовипускання, крові у сечі та гіпертонія, то при хронічній формі характерним буде безсимптомний або поступовий розвиток.

Деякі симптоми включатимуть:
  1. Набряк обличчя та ніг
  2. Кров або надлишок білка в сечі. Щодо останнього, то сеча стає пінистою.
  3. Високий артеріальний тиск.
  4. Збільшення позивів до сечовипускання, особливо вночі.
  5. Біль у животі.
В критичному випадку при стрімкому розвитку пацієнт стикається з нирковою недостатністю. На це вказуватиме поява нудоти й блювання, швидкої стомлюваності, сухості шкіри, що свербить й м'язові судоми.

Діагностика й тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі проведення збору анамнезу, фізикального огляду та першочергового лабораторного дослідження сечі й крові.
Для підтвердження діагнозу може знадобитися біопсія нирки. 
Додатково з метою більш розлогого дослідження стану пацієнта, можливе проведення комп'ютерної томографії, УЗД нирок, рентгенографії.
 
Тактика лікування базуватиметься на діагностованій формі гломерулонефриту та відповідно його причини.

Так якщо проблема криється в попередньому розвитку гіпертонії проводиться відповідна медикаментозна терапія, включаючи інгібітори АПФ, блокатори рецепторів ангіотензину, кортикостероїди, діуретики.

Іншим методом зменшення запального процесу є плазмаферез. Даний метод буде доцільним у випадку викликання захворювання імунною системою.

Також важливо слідкувати за раціоном, а саме зменшити кількість білка, солі та калію у меню.

Пам'ятайте, що головне при гломерулонефриті є своєчасне виявлення хвороби. Але при діагностуванні гострої форми, гломерулонефрит може бути тимчасовим і оборотним. Хронічний процес можливо сповільнити при своєчасному виявленні.
Також попри те, що не існує перевіреного методу запобігання захворювання, зменшити його ризики можливо правильно харчуючись, запобігаючи інфекціям та контролюючи показники артеріального тиску.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм