Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рабдоміоліз: основні симптоми ураження м’язів

Рабдоміоліз: основні симптоми ураження м’язівРабдоміоліз  - це патологічний процес, що характеризується руйнуванням уражених скелетних м'язів.

В основі розвитку захворювання покладено накопичення міоглобіну в крові внаслідок розпаду м’язів. Нагадаємо, що міоглобін це білок, який зберігає кисень у м'язах. Простими словами рабдоміоліз можна описати так, що в результаті загибелі м’язових волокон та потраплянням їх токсичних компонентів у кров відбувається ураження нирок. Оскільки нирки не можуть виводити відходи та концентровану сечу. Внаслідок цього існують ризики розвитку ниркової недостатності, порушення еклектичного ритму серця та ряду інших загрозливих для життя станів.
 
Важливо розуміти, що рабдоміоліз є тяжким захворюванням, яке потребує своєчасного лікування. Адже в протилежному випадку це може призвести до повної втрати працездатності та навіть летального результату.

Характерні ознаки

На початковому етапі пацієнт може не підозрювати про розвиток у нього захворювання. Адже прояви є переважно загальними та неспецифічними, тобто можуть нагадувати за перебігом інші порушення.

До типових симптомів рабдоміолізу можна віднести:
  • м'язова слабкість;
  • зменшення виділення сечі та її набування темного кольору (колір чаю);
  • швидка стомлюваність;
  • м’язові больові відчуття;
  • лихоманка;
  • нудота та блювання.
Вищевказані симптоми можуть виникнути раптово після травми або через декілька днів опісля неї.
Не є виключенням, коли симптоми взагалі можуть бути відсутніми. 
Однак навіть незначні підозри на дану хворобу потребують звернення до лікаря.

Основні причини

В основі розвитку рабдоміолізу покладено пошкодження м’язів (травма). При цьому причина може бути генетичного, фізичного чи хімічного характеру.

До прикладу:
  1. Травма: опіки, надмірні фізичні навантаження, стиснення, укуси комах.
  2. Сильне перенапруження м’язів, особливо у тих, хто є нетренованим спортсменом.
  3. Генетичні захворювання, що спричиняють проблеми з метаболізмом.
  4. Розвиток інфекційного процесу, до прикладу дерматоміозит, вірус Коксакі, отруєння грибами.
  5. Зловживання алкоголем та наркотичними препаратами.
  6. Приймання певних лікарських препаратів. Так однією з можливих причин рабдоміолізу є статини, які є препаратами для зниження рівня холестерину.
І це далеко не повний список потенційних причин. Відмітимо, що попередні випадки рабдоміолізу також підвищують ризики повторного його розвитку.
 
Кожен може стикнутися з рабдо, однак більший ризик його розвитку можливий якщо ви спортсмен, працюєте у спекотному середовищі (наприклад, пожежники), військовий (особливо на етапі навчання).

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального огляду з визначенням стадії чутливості. Додатково лікар може призначити лабораторні дослідження крові та сечі з встановлення рівнем креатинкінази, калію, міоглобіну. Саме високий рівень цих речовин і може вказувати на пошкодження м’язів.
 
Тактика лікування залежатиме від стадії коли встановився діагноз.
Так на початковому етапі пацієнтові проводиться медикаментозна терапія з внутрішньовенним вливанням ліків (електролітів), діалізом або гемофільтрацією у випадку ураження нирок.
Також важливо забезпечити відпочинок м’язам.
Хірургічне втручання (фасцітомія) може знадобитися з метою зняття тиску та при порушенні кровообігу, якщо синдром загрожує відмиранням м’язів або пошкодженням нервів.

З метою зниження ризиків захворювання, доцільним буде завжди буди гідратованим, як перед якимось тренуванням, так і після травми м’язів. Як тільки ви відчуваєте спрагу пийте воду, не чекайте поки бажання пити збільшиться.

Успішність лікування залежатиме від ступеня пошкодження нирок. Тобто чим раніше виявити рабдоміоліз та почати лікування, можливо уникнути серйозних ускладнень і повернутися до нормального життя за кілька тижнів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм