Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Спондилолістез: основні симптоми захворювання хребта

Спондилолістез: основні симптоми захворювання хребтаСпондилолістез являє собою різновид нестабільності хребта. Більш детальніше розберемо далі.

Спондилолістез - це патологічне захворювання, що супроводжується ураженням хребта, а точніше його нижніх хребців. 
 
Механізм його розвитку полягає в зсуванні між собою хребців, які погано зафіксовані. Тобто один із хребців, кісток хребта, зісковзує зі свого місця на хребець під ним. Причиною цього є нестабільність хребта, що означає, що хребці рухаються більше, ніж вони повинні.
Цей стан є досить болісний, але в більшості випадків піддається лікуванню.

Окремо виділяють стан під назвою спондилоліз, це дефект хребта, що являє собою стресовий перелом або тріщину в кістках хребта. Спондилоліз може викликати спондилолістез, коли стресовий перелом викликає зізковзування. Або ж хребець зісковзує зі свого місця через дегенеративний стан.
 
В залежності від причини розвитку розрізняють наступні види захворювання:
  1. Вроджений спондилолістез: виникає, коли хребет дитини не формується так, як повинен був до народження. Як наслідок зміщені хребці створюють ризик зісковзування в більш старшому віці.
  2. Істмічний спондилолістез: є результатом спондилолізу. 
  3. Дегенеративний спондилолістез: виникає внаслідок старіння, коли диски хребців втрачають з віком воду та стають тоншими.
  4. Травматичний спондилолістез: зсув хребців спричиняє травма.
  5. Патологічний спондилолістез: причиною є переважно захворювання хребта, типу остеопорозу або новоутворення.
  6. Післяопераційний спондилолістез: результат операції на хребті.

Основні симптоми

Симптоми спондилолістезу різноманітні. Так при легкому перебігу пацієнти можуть навіть не помічати ознаки хвороби. При більш тяжких випадках основним на що виникають скарги є нейрогенна переміжна кульгавість, що значно впливає на повсякденну діяльність. 
 
Додатково захворювання супроводжуватиметься появою наступних ознак:
  • біль в поперековій ділянці на постійній основі;
  • скутість у спині та ногах;
  • оніміння, слабкість або поколювання в стопі;
  • труднощі при ходьбі або стоянні протягом тривалого часу;
  • напруження підколінних сухожиль та сідничних м’язів.

Які фактори впливають на появу захворювання?

На розвиток спондилолістезу впливає ряд факторів, насамперед це вік, спадковість та спосіб життя пацієнта.
 
До загальних тригерів захворювання можна віднести вроджений дефект, травма, швидке зростання підлітка, заняття спортом (гімнастика, футбол, атлетика).
 
Відмітимо, що спондилоліз часто є передвісником спондилолістезу. 

Діагностика та тактика лікування

Першим кроком до встановлення діагнозу є проведення фізикального огляду, збору анамнезу. Візуально встановити порушення можливо завдяки проведенню рентгенографії, КТ.
Тактика лікування залежатиме від ступеня розвитку захворювання, а саме інтенсивності больового синдрому та зісковзування хребців. 
 
На початковому етапі можливо обмежитися усуненням больових відчуттів, прийманням протизапальних з униканням фізичних навантажень на момент загоєння хребців. Додатково пацієнту необхідно буде носити бандаж, виконувати лікувальну фізкультуру.

Іноді можливе використання епідуральних ін’єкцій стероїдів

Важкі випадки захворювання звісно ж потребують оперативного втручання - спондилодез.

До показань з операції можна віднести максимальне зсунення кістки вниз з відсутністю результату від консервативного лікування та значний тиск на нервові закінчення. З цією метою під час операції використовуються металеві стрижні та кісткові трансплантати.

Надалі пацієнтові знадобиться тривалий реабілітаційний період.
 
Відмітимо, що при відсутності лікування біль набуває хронічного характеру, а спроби зробити крок стають неможливими. У рідкісних випадках може виникнути інфекція хребта.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм