Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Остеоартрит колінного суглоба: основні симптоми та методи лікування

Остеоартрит колінного суглоба: основні симптоми та методи лікуванняОстеоартрит належить до поширеної форми артриту, що найчастіше вражає саме колінний суглоб.  А якщо бути точнішими, то цього ураження зазнають кістки, хрящі та синовіальна оболонка в колінному суглобі.

Попри думку, що захворювання переважно пов’язане з віком, в молоді випадки також можливі. Не є виключенням впливу спадкового фактора.
Остеоартрит має декілька стадій розвитку, від легкої (0 стадія) до тяжкої (4 стадія), відповідно з обранням різних методів лікування.

За статистичними даними до групи ризику відносять переважно жінок, аніж чоловіків.

Загальні ознаки

На початковому етапі людина може навіть і не здогадуватися про розвиток у неї остеоартриту. На це може знадобитися роки. Тоді відповідно, чим довша тривалість патології, тим тяжче стають її прояви, аж до неможливості пересуватися. 

До загальних ознак можна віднести:
  1. Дискомфорт або біль в суглобі, що може виникати як після тривалого відпочинку, так згодом і після стояння та інших щоденних діях.
  2. Набряк, що свідчитиме про запальний процес та руйнування хряща.
  3. Скутість у рухах.
  4. Поява характерних звуків, типу хрускоту або скреготу.

Провокуючі фактори

  1. Віковий фактор (ризики підвищуються з віком).
  2. Ожиріння.
  3. Травми. Переважно це повторювальні травми спричинені робочою діяльністю.
  4. Наявність в анамнезі інших захворювань. Наприклад, ревматоїдний артрит.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі ряду діагностичних тестів. Вони включатимуть проведення лабораторних досліджень крові, МРТ та рентгенографії. За наявності показань можливе взяття суглобової рідини за допомогою голки для наступного дослідження.
 
Дії лікаря будуть направлені на полегшення болю та забезпечення пацієнту більшої мобільності.

Тактика лікування залежатиме від тяжкості розвитку захворювання. Так якщо на початковому етапі можливо обмежитися безрецептурними знеболювальними, то при відсутності результату лікар може порекомендувати ін’єкції кортикостероїдів в уражений суглоб. Відмітимо, що ефект від ін’єкції кортикостероїдів може зникати приблизно через 2-3 місяці, після чого їх можна повторити. Також лікар може порекомендувати спеціальні вправи, які допоможуть розвинути силу та рухливість, носіння наколінника з метою зменшення тиску на суглоби та спеціальних вставок для взуття.

Додатково важливо внести корективи у свій спосіб життя, насамперед контролювати масу тіла та дотримуватися певного виду фізичної активності.

Тяжкий перебіг остеоартриту потребуватиме радикальних методів лікування, а саме оперативне втручання. Так можливе проведення остеотомії з прямим втручанням в кістку, або ж повна заміна колінного суглоба (ендопротезування колінного суглоба). 

Пам’ятайте, що при появі симптомів у вигляді дискомфорту в суглобах варто одразу звернутися за лікарською допомогою, аби встановити що саме є причиною остеоартриту.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм