Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кіфоз: основні причини викривлення хребта

Кіфоз: основні причини викривлення хребтаКіфоз - це патологічний стан, що характеризується викривленням хребта. Особливістю кіфозу є округлість або згорбленість верхньої частини спини. 

Звідси й походить немедичний термін захворювання “горб вдови”, який сьогодні можна назвати неприйнятним та образливим стосовно позначення жінок похилого віку. 
Адже відмітимо, що кіфоз може вражати людей будь-якої статі та віку.

Які основні симптоми викривлення хребта?

В нормі наш хребет має природний вигин, що допомагає зберігати рівновагу та при цьому стояти вертикально. Однак коли дане викривлення виходить за межі норми й діагностується кіфоз, тяжкість та стадія якого залежатиме від вигину. Тобто чим більший вигин хребта, тим серйозніші симптоми.
 
До характерних ознак кіфозу відносять:
  • округлість плечей;
  • поява горба на спині;
  • біль у спині або скутість;
  • швидка стомлюваність.
У разі занедбаного кіфозу коли хребет продовжує викривлятися патологічний процес може впливати й на інші частини тіла, стискаючи їх. Насамперед це вплив на легені, нервові закінчення та травний тракт.
 
Додатково хворого починають турбувати болі в спині на постійній основі, труднощі під час виконання фізичних навантажень, відчуття оніміння або поколювання в ногах, задишка, порушення травлення у вигляді дисфагії або кислотного рефлюксу.

Основні причини

  1. Неправильна постава, що виникає внаслідок сутулення та згорблення, наприклад, під час роботи за комп'ютером або носіння важких вантажів на спині.
  2. Травми хребта (наприклад, перелом та розвиток провокуючого стану - остеопорозу).
  3. Природний фактор, у вигляді старіння.
  4. Зниження рухливості. 
  5. Вроджений фактор, коли хребет не розвивається належним чином до народження.
  6. Кіфоз Шойєрмана, що виникає коли хребет не розвивається належним чином під час стрибка росту. 
  7. Онкологія та лікування раку (хімієтерапія).

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу потребує проведення на початку фізикального огляду, з визначенням зросту та чутливості. Додатково діагностичні тести включають рентгенографію, КТ або МРТ, тест на щільність кісток.
У тяжких випадках можуть знадобитися й інші дослідження, що включають оцінки функції легень та нервів.
 
Існує кілька варіантів лікування кіфозу, залежно від загального стану здоров’я та тяжкості  захворювання. 
До типових методів лікування кіфозу відносять насамперед зміну постави та проведення регулярних вправ для зміцнення м'язів спини.
Додатково для полегшення больового синдрому призначаються безрецептурні знеболювальні препарати.
При розвитку основного захворювання, наприклад остеопорозу, лікування буде зосереджено на його терапії, щоб запобігти погіршенню кіфозу.
Також допомогти покращити стан спини та запобігти погіршення викривлення може використання бандажів та робота з фізіотерапевтом.
 
Оперативне втручання проводиться при тяжкому перебігу захворювання та розвитку ускладнень з його сторони. Так у випадках коли кіфоз може спричини защемлення спинного мозку або нервових корінців, виправити це, допоможе хірургічне втручання. Найпоширенішою процедурою є спондилодез, коли використовують металеві стрижні та гвинти, щоб скріпити кістки хребта разом у правильному положенні.
 
Враховуючи, що прогноз кіфозу може залежатиме від тяжкості виявленого захворювання, важливо виявити його на ранніх стадіях, аби уникнути необхідність в операції та запобігти ускладнень зі сторони інших органів.
Тому якщо ви помітили незвичний вигин у верхній частині спини або плечах, який з часом збільшився, зверніться до лікаря, щоб обговорити виниклий стан.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм