Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Високий артеріальний тиск та його контроль

Високий артеріальний тиск та його контрольСкарги на високий тиск надходять від мільярда жителів зі всього світу щоденно. Дуже часто серед них зустрічаються і молоді люди. Підвищення артеріального тиску пов'язане з сучасним та швидким способом життя: нерегулярне харчування, куріння або алкоголь, стресові ситуації. Розберемо основні фактори, які провокують розвиток гіпертонії та як тримати рівень тиску під контролем.

Гіпертонія– це патологічний стан, який характеризується стабільним підвищенням артеріального тиску. Діагноз – гіпертонія, підтверджується у разі перевищення систолічного тиску або його тримання на рівні 140 мм. рт.ст. при вимірюванні у різні дні. Або у випадку з діастолічним тиском – воно дорівнює або перевищує 90 мм. рт.ст.

Підвищення артеріального тиску відбувається часто й після фізичних навантажень, зміни клімату або стресових ситуацій. Це нормальне явище. Важливо, щоб після цього тиск швидко приходив до норми, якщо зворотного не трапляється, це становить небезпеку для організму.

Причини гіпертонії

  1. Малорухливий спосіб життя: рух-це запорука гарного кровообігу. А ось відсутність фізичної активності викликає порушення з боку серця та судин, оскільки потік крові по судинах погіршується та скорочується. Це призводить до підвищення опору артерій та розвитку гіпертонії. Так що помірні фізичні навантаження будуть доречні для гіпертоніків, навіть потенційних, буде це пробіжка або тренування в спортзалі.
  2. Вік та стать: гіпертонія може, з'являтися і в молодому віці. Але чим старша людина, тим ближче вона до зони ризику. Оскільки судини з віком втрачають свою еластичність. Що стосується гендерної приналежності, то у віці 45-65 років чоловіки частіше піддаються захворюванню. Після 60 років, статистика вирівнюється, і жінок також частіше починає турбувати високий тиск.
  3. Неправильне харчування, зайва вага: присутність в раціоні багато солоної їжі призводить до затримки солі в організмі та відповідно до підвищення тиску. Плюс для підтримки судин в хорошому стані необхідне повноцінне харчування, без вживання алкоголю. Що стосується ожиріння, то воно збільшує ризик розвитку гіпертонії. Кожні 10 кг додають 10 мм. рт.ст до рівня артеріального тиску.
  4. Лабораторні показники: високий рівень холестерину в крові призводить до згущення крові та активної роботи серця, просуваючи її по судинах. Низький рівень калію та магнію, може викликати накопичення солі й утворенню тромбів.

Як підтримувати артеріальний тиск в нормі?


Підтримка та контроль артеріального тиску допомагає запобігти розвитку ряду захворювань, таких як інфаркт, інсульт, ураження нирок та ін.

В першу чергу це харчування. Рекомендується виключити з раціону, продукти, які містять насичені жири, зменшити кількість споживаної солі.  Зробити основою свого меню фрукти та овочі, й забути про
алкоголь та куріння.
 
Також рекомендуємо з метою профілактики високого артеріального тиску та зниження рівня холестерину – препарат Кардіосил, він складається з комплексу лікарських трав.  Перед застосуванням необхідно проконсультуватися з лікарем, оскільки препарат може мати протипоказання.
 
Не забувайте про профілактичні огляди у кардіолога.
 
Необхідно звернутися до лікаря, у разі:
  • раптового підвищення тиску;
  • при відсутності ефекту медикаментозних препаратів, раніше призначених лікарем;
  • різкого підвищеного тиску після 55-60 років;
  • носової кровотечі;
  • мігрені;
  • дзвону у вухах та погіршення зору.
Гіпертонію називають тихим вбивцею, оскільки більшість людей можуть навіть не здогадуватися про наявність проблеми.  Тому рекомендуємо придбати прилад, для вимірювання артеріального тиску, з метою контролю свого стану та звернення уваги на показники, які відрізняються від норми.  Прислухайтеся до свого організму, і в разі погіршення свого стану зверніться до лікаря або викличте швидку допомогу.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED