Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Про що розповість оцінка стану новонародженого за шкалою Апгар?

Про що розповість оцінка стану новонародженого за шкалою Апгар?Про шкалу Апгар знають всі батьки новонароджених дітей, адже саме за нею лікарі оцінюють стан малюка у перші хвилини після пологів. На 27-му щорічного конгресі анестезіологів у 1952 році американський лікар Вірджинія Апгар офіційно представила розроблену нею систему оцінки стану новонародженого у перші хвилини життя. Цим простим методом визначення необхідності реанімаційних процедур і нині користуються в усьому світі.

Які показники впливають на шкалу Апгар?

Шкала Апгар передбачає сумарний аналіз п’яти критеріїв, кожний з яких лікар може оцінити від 0 до 2 балів, при цьому дробові значення не використовуються. Таким чином, оцінка стану новонародженого може коливатися від 0 до 10 балів, де 0 – найгірший показник, а 10 – найкращий. Якщо показник низький, дитину можуть помістити до інкубатору, чи провести інші реанімаційні дії.

Шкала Апгар – один з трьох основних параметрів, які повідомляють батькам. Інші два – зріст та вага дитини.

Ця шкала отримала таку назву не тільки через прізвище лікаря, а й завдяки наступній абревіатурі:
  • Appearance – зовнішній вигляд дитини, а саме забарвлення шкіри;
  • Pulse (Heart Rate) –пульс дитини, частота серцевих скорочень;
  • Grimace (Response to Stimulation) –гримаси,що виникають у відповідь на подразнення;
  • Activity (Muscle Tone) –активність рухів, м’язовий тонус;
  • Respiration – дихання дитини.
Ці п’ять показників і складають шкалу Апгар.

Який сумарний показник за шкалою Апгар є нормою?

Бали за шкалою Апгар демонструють, якою є реакція дитини на позаматкове середовище, та чи потрібні їй реанімаційні дії. Оцінку проводять на 1-5-х хвилинах після народження немовля. Якщо сума, яку підрахував лікар при огляді, менша за 7, додаткові оцінки здійснюють кожні 5 хвилин у період 20-ти хвилин після пологів.

Найчастіше стан новонародженої дитини у першу хвилину життя оцінюють у 7-8 балів, а через 5 хвилин – уже в 8-10 балів. Це означає, що іноді треба просто почекати, щоб малюк призвичаївся до нових умов існування. Лише у 15% дітей, які щойно з’явилися на світ,  загальний стан через хвилину після народження відповідає 10 балам за шкалою Апгар.

Показники від 7 до 10 балів вважаються хорошими, дитина потребує стандартного догляду.

Оцінка в 4-6 балів через 1 хвилину після пологів свідчить про середній стан дитини, їй можуть знадобитися деякі реанімаційні дії. Якщо через 5 хвилин показник не піднімається вище позначки у 6 балів, це є показанням до інтенсивної терапії та продовження реанімаційних процедур.

0-3 бали – однозначне показання до реанімації. Добрим прогнозом вважається динаміка у бік підвищення показнику: якщо до п’ятої хвилини життя малюк додає 1-2 бали. Для проведення реанімаційних дій необхідне якісне неонатологічне обладнання.

Низька оцінка за шкалою Апгар зазвичай пов’язана з тим, що дитина відчуває дефіцит кисню через патологію вагітності чи несприятливий перебіг пологів. Також існує наступна закономірність: у недоношених дітей оцінка за шкалою Апгар зазвичай нижча, ніж у доношених.

Оцінку стану дитини за шкалою Апгар проводить лікар-неонатолог, для цього йому треба усього лише 40-60 секунд. Існує чіткий алгоритм дій, якого лікар повинен дотримуватися.

Нижче наведено таблицю розрахунку показників за шкалою Апгар:

Критерії для оцінки/кількість балів 0 балів 1 бал 2 бали
Забарвлення шкіри Блідість чи ціаноз (синюшність) Рожеве забарвлення тіла та синюшне – кінцівок (акроціаноз) Рожеве забарвлення усього тіла та кінцівок
Частота серцебиття за 1 хвилину Серцебиття відсутнє <100 >100
Рефлекторна збудливість (реакція малюка на введення носового катетера) Реакція відсутня Реакція слабко виражена (гримаса, рухи) Реакція у вигляді рухів, кашлю, чхання, голосного крику
М’язовий тонус Тонус відсутній, кінцівки звисають Тонус знижений, кінцівки трішки зігнуті Активно виражені рухи
Дихання Дихання відсутнє Дихання нерегулярне, крик слабкий Дихання нормальне, крик голосний

Шкала Апгар – це показник, який чітко ілюструє стан новонародженої дитини з медичної точки зору. Грамотна та своєчасна оцінка за цією методикою дає шанс на життя багатьом малюкам, а їхнім батькам – радість мати здорову, повноцінну дитину. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм