Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хто такий лікар-неонатолог? Чим він відрізняється від педіатра?

Хто такий лікар-неонатолог? Чим він відрізняється від педіатра?Неонатолог – це лікар широкого профілю, який має розрізняти та виявляти симптоми захворювань та відхилень у розвитку новонароджених дітей. Це перший лікар, який оглядає малюка після пологів, саме з ним батьки будуть спілкуватися у пологовому будинку.

Щоб розуміти специфіку роботи неонатолога, необхідно з’ясувати, що таке період новонародженості та скільки він триває. За консультацією з медичних питань можна звертатися онлайн до нашого фахівця. Новонародженою вважається дитина одразу після появи на світ та до 28-го дня життя включно. Цей період називається неонатальним, звідси і поняття «неонатолог». Саме в ці перші дні та тижні життя малюк адаптується до нових умов існування.

Які функції неонатолога?

Лікар-неонатолог повинен обстежити всі органи та системи новонародженої дитини на виявлення патологій. Він оцінює здоров’я немовляти за шкалою Апгар за критеріями росту, ваги, реакцій організму на подразнення, загального стану. Перший огляд дає інформацію, чи необхідно здійснювати певні реанімаційні дії, та якщо так, які саме.

Неонатолог оглядає дитину одразу після її першого крику. Він перевіряє наступні показники та органи:
  1. Шия. Огляд здійснюється з метою виявлення можливих пошкоджень у ході пологів, наприклад, кривошиї.
  2. Голова. Лікар перевіряє кістки черепу, визначає розміри тім’ячка та наявність пологового набряку.
  3. Живіт. Неонатолог проводить пальпацію живота, щоб визначити стан селезінки та печінки, встановити їхні розміри. Пізніше лікар повинен перевірити, чи відійшов первородний кал (меконій), яка його структура, щоб виключити меконієву непрохідність кишківника.
  4. Легені, серце. Неонатолог «слухає» дитину за допомогою фонендоскопу, аналізує її дихання та тони серця.
  5. Тазостегнові суглоби. Лікар повинен перевірити симетричність складочок на шкірі немовляти, а також розвести ніжки у боки. Це допомагає виявити дисплазію на ранніх стадіях.
  6. Статеві органи. У хлопчиків перевіряють, чи опустилися яєчка в мошонку, у дівчаток – чи прикриваються малі статеві губи великими.
  7. М’язи. Тонус м’язів для новонароджених – це норма. Через нього у малюка голова нахилена до грудної клітини, руки зігнуті в ліктях та притиснуті до боків, кисті рук затиснені в кулаки, ноги зігнуті в колінах. Правильність такого положення і перевіряє лікар.
  8. Рефлекси. Перевіряється, наскільки у дитині розвинуті основні рефлекси, наприклад, смоктальний, ковтальний, руховий, рефлекс опори тощо.

Виписка з пологового будинку та неонатолог

Неонатолог може прийняти рішення, що дитину ще рано виписувати з пологового. Найперший показник – вага дитини. Вона закономірно знижується впродовж перших днів життя. Проте якщо дитина втратила ваги більше, ніж на 200-300 г, неонатолог може забити на сполох. Отже, причини, за якими немовля може «затриматися» у пологовому, наступні:
  • стрімке зменшення ваги дитини;
  • нагноєння чи кровотеча з пупкової рани;
  • пупкова грижа;
  • порушення дихання;
  • послаблення основних рефлексів;
  • попрілості, зміна кольору шкіри, пігментація, висипання.
Неонатолог – це лікар, який супроводжує малюка дуже короткий, але надзвичайно відповідальний період життя. Якщо з дитиною все гаразд, уже через 3-5 днів після народження нею буде опікуватися дільничний педіатр. Якщо ж існують певні проблеми, у перші 28 днів життя з ними допоможе боротися саме неонатолог. Професійного неонатолога можна знайти, ознайомившись із реєстром медичних закладів.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм