Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Меланома: як вчасно розпізнати злоякісне ураження шкіри?

Меланома: як вчасно розпізнати злоякісне ураження шкіри?Приблизно 30% меланом починаються з існуючих родимок, але решта формується з нормальної шкіри. Тому розберемо детальніше ранні прояви раку шкіри та можливі методи лікування.

Меланома - це патологічний процес злоякісного характеру, що супроводжується ураженням шкірного покриву.
 
Початок захворювання припадає на клітини шкіри - меланоцити. Нагадаємо, що дані клітини продукують меланін, який і надає шкірі колір.

В залежності від клінічної картини розрізняють поверхневу меланому, яка має тенденцію поширюватися по поверхні шкіри, має нерівні межі та змінюється за кольором від коричневого до чорного, рожевого або червоного. У випадку проростання пухлини глибоко в шари шкірі та набуття вигляду наросту діагностується вузлова меланома.
При поширенні патології на інші часини тіла виникає метастатична меланома.

Хоча це серйозний рак шкіри, він добре виліковний, якщо його виявити на ранній стадії.

Які основні симптоми?

Насамперед початок патології варто запідозрити у випадку зміни наявної родимки або ж у разі розвитку нового нетипового новоутворення на шкірі.
Також вказувати на те, що родимка меланомою може поява наступних змін:
  • неправильна форма;
  • відсутність чіткої межі;
  • різнокольорове або нерівномірне забарвлення;
  • зміна розміру, форми або кольору;
  • свербіж або кровотеча.
При цьому локалізація меланоми може припадати на будь-яку ділянку тіла. Найпоширенішим місцем для початку патологічного процесу є груди та спина, обличчя й шия, ноги. Насамперед це пов'язано з підвищеним впливом сонячних променів на ці ділянки.

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

  1. Ультрафіолетове світло, джерелом якого є часте відвідування солярію, вплив сонця включаючи сонячні опіки з пухирцями.
  2. Світла шкіра, веснянки, світле або руде волосся та блакитні очі.
  3. Наявність багатьох родимок.
  4. Спадковий фактор.
  5. Віковий фактор. Ризик виникнення меланоми зростає з віком. 
Механізм розвитку захворювання полягає в пошкодженні ДНК у меланоцитах, що може призвести до неконтрольованого росту нових клітин шкіри. Коли клітини шкіри накопичуються, вони утворюють пухлину.
 
Хоча при цьому не виявлено чому відбувається ураження ДНК у клітинах шкіри, спеціалісти дотримуються думки стосовно поєднання генетичних факторів й факторів навколишнього середовища.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу розпочинається з ретельного огляду шкіри.
Додатково лікар проводить лабораторні дослідження крові з перевіркою рівня ферменту лактатдегідрогеназа (при меланомі рівень може бути вищим за нормальний) та біопсію шкіри.
Візуалізаційні тести використовуються, щоб визначити, чи поширюються рак за межі шкіри на інші частини тіла. До прикладу можливе проведення МРТ й ПЕТ сканування.

Хірургічне втручання зазвичай є основним методом лікування меланоми. Процедура передбачає вирізання раку та частини нормальної шкіри навколо нього. Обсяг видаленої здорової ділянки залежатиме від розміру та розташування раку шкіри.
Так на початковому етапі коли меланома вражає лише верхній шар шкіри лікар може видалити уражену тканину разом із межею нормальної шкіри. Відмітимо, що меланома на початковій стадії не обов’язково потребує додаткового лікування.
У випадку коли меланома 3 стадії поширилася від первинної пухлини або в сусідні лімфатичні вузли, оперативне вручання полягатиме у їх видаленні.
На четвертій стадії меланоми рак поширюється на віддалені ділянки. Тому варіанти хірургічного втручання залежать від кількості, розміру та розташування пухлин.
При 3 й 4 стадії проводяться додаткові процедури, які можуть включати імунотерапевтичні препарати, радіотерапію й хімієтерапію.

Неможливо повністю усунути ризики розвитку меланоми. Однак не варто нехтувати затвердженими рекомендаціями спеціалістів стосовно зменшення впливу тригерів.
Наприклад, уникати впливу прямих сонячних променів та використовувати сонцезахисний крем широкого спектра дії з SPF не менше 30. Також не варто зловживати соляріями або лампами для засмаги.
Потрібно регулярно перевіряти тіло на наявність новоутворень та змін зі сторони розміру, форми та кольору наявних родимок. Огляду підлягає навіть нетипові та важкопомітні місця.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм