Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак печінки: основні симптоми злоякісного новоутворення

Рак печінки: основні симптоми злоякісного новоутворенняНам відомо про ряд важливих функцій зі сторони печінки, від зберігання поживних речовин до розщеплення токсинів.

Рак печінки - це патологічний процес злоякісного характеру, що виникає в печінці.
 
Захворювання класифікується на первинну та вторинну форми. Так первинний рак печінки починається в клітинах органу, тоді як вторинний - розвивається, коли ракові клітини з іншого органу поширюються в печінку або метастазують.

Основні симптоми раку печінки

Дуже часто на ранніх стадіях раку хворий не відчуває жодних дискомфортних симптомів. При їх же появі стан пацієнта супроводжуватиметься:
  1. Больовими та дискомфортними відчуттями у верхній частині живота. Біль може супроводжуватися набряком живота, ніг і щиколоток. При цьому пацієнти з раком печінки або раком, який поширився на печінку, можуть відчувати біль внаслідок наявності пухлини, розтягування капсули навколо органу та її збільшенням, що чинить тиск на нерви під діафрагмою.
  2. Жовтяницею.
  3. Темною сечею та білим сільцем.
  4. Нудотою та блюванням.
  5. Втратою апетиту.
  6. Швидким насиченням їжею.
  7. Загальною слабкістю.
  8. Незрозумілою втратою ваги.

Які причини та фактори ризику раку печінки?

Достеменно не встановлено чому виникають ті чи інші випадки захворювання. При цьому спеціалісти відмічають певні фактори, які збільшують ризики розвитку раку печінки. До них відносять:
  1. Шкідливі звички. Наприклад, надмірне вживання алкоголю та куріння.
  2. Віковий фактор, коли ризики збільшуються з віком.
  3. Вплив токсичних речовин.
  4. Наявність в анамнезі гепатиту, цирозу. У результаті пошкоджена печінка не може функціонувати належним чином і зрештою призводь до ускладнень, раку печінки тому числі.
  5. Спадковий фактор.
  6. Ожиріння, що пов’язане з метаболічним синдромом й неалкогольною жировою хворобою печінки, які є факторами ризику раку печінки.
  7. Цукровий діабет 2 типу у поєднанні іншими факторами ризику.

Діагностика та тактика лікування

Аби встановити діагноз лікар проводить ряд різних методів діагностики, з врахуванням анамнезу пацієнта й результатів фізикального огляду.
Діагностичні процедури раку печінки включають:
  1. Лабораторні дослідження крові (наприклад, функціональні проби печінки, тест на АПФ).
  2. Візуалізаційні тести (УЗД, КТ або МРТ).
  3. Біопсія печінки.
Тактика лікування залежатиме від ряду факторів, починаючи від локалізації, розміру пухлини до стадії раку й загального стану пацієнта.
 
Лікарі пропонують кілька поширених методів лікування раку, включаючи хірургічне втручання з видаленням частини печінки, трансплантації та лікування печінки, як-от емболізація та абляція печінкової артерії.
Також можливе використовування кількох видів хімієтерапії, хіміоемболізації, променевої терапії, радіоемболізації, імунотерапії та таргетної терапії.
 
Медикаментозна терапія включає призначення знеболювальних. Для лікування метастазів у печінці звичайні протибольові препарати включають опіоїди, кортикостероїди, нестероїдні протизапальні засоби.
 
При наявності підвищеного ризику розвитку раку печінки через певні захворювання, лікар може порекомендувати регулярне обстеження. Насамперед це необхідно оскільки рак печінки не викликає помітних симптомів на ранніх стадіях. Тому скринінг означає перевірку на рак до появи симптомів з початком вчасного лікування.
До скринінгових тестів зазвичай відносять проведення аналізу крові на АПФ та УЗД.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм